Національна історична бібліотека України як методичний центр історико-краєзнавчої бібліотечної діяльності розробляє та впроваджує проєкти, які висвітлюють різні аспекти краєзнавства, серед яких нематеріальна культурна спадщина (Далі – НКС).
З метою вивчення, поширення знань з історії НКС України; формування електронного інформаційно-бібліографічного ресурсу на сайті Бібліотеки, з вересня 2022 року відділом довідково-бібліографічної та науково-інформаційної роботи запроваджено рубрику «Нематеріальна культурна спадщина в документних джерелах» (Додатково див.: Обереги українського народу). У тематичній рубриці представлені інформаційні матеріали книжкових виставок про елементи НКС, що внесені до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Протягом року книжкові виставки експонуються в читальній залі Бібліотеки.
Україна є членом ЮНЕСКО з 12 травня 1954 року. Під час 18-го засідання Комітету ЮНЕСКО з захисту культурних цінностей у разі збройного конфлікту, 14 грудня 2023 року Україну вперше обрано на посаду віцеголови цього Комітету (Джерело).
У грудні 2024 року до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства включений перший міжнародний елемент від України спільно з Естонією «Писанка: українська традиція і мистецтво оздоблення яєць». Номінацію від України «Програма з охорони кобзарсько-лірницької традиції» включили до Реєстру належних практик з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО (Джерело).
Елементи нематеріальної культурної спадщини України у списках ЮНЕСКО.
У 2008-му наша держава приєдналася до Конвенції ЮНЕСКО «Про охорону нематеріальної культурної спадщини», ухваливши Закон України від 06.03.2008 № 132 «Про приєднання України до Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини». У Законі України «Про культуру» від 14 грудня 2010 року № 2778-VI затверджено поняття «нематеріальна культурна спадщина».
У Конвенції ЮНЕСКО надано визначення терміну «нематеріальна культурна спадщина»: «звичаї, форми показу та вираження, знання та навички, а також пов’язані з ними інструменти, предмети, артефакти й культурні простори, які визнані спільнотами, групами й у деяких випадках окремим особами як частина їхньої культурної спадщини».
Термін «нематеріальна культурна спадщина» проявляється у таких галузях:
a) усних традиціях та формах вираження, зокрема в мові як носії нематеріальної культурної спадщини;
b) виконавському мистецтві;
c) звичаях, обрядах, святкуваннях;
e) традиційних ремеслах.
Звертаємось до всіх небайдужих долучитися до благодійного поповнення фонду Бібліотеки історико-краєзнавчими виданнями даної тематики.
Координатор проєкту: відділ довідково-бібліографічної та науково-інформаційної роботи (тел. + 380 (44) 280 28 74; e-mail: nibu.sbo@ukr.net).
Пропонуємо Вашій увазі інформаційній матеріали книжкових виставок:
Випуск 1. Традиція косівської мальованої кераміки
Випуск 2. Кролевецьке переборне ткацтво
Випуск 3. Опішнянська кераміка
Випуск 4. Петриківський розпис
Випуск 5. Козацькі пісні Дніпропетровщини
Випуск 6. Пісенна традиція села Лука (Київська область)
Випуск 7. Технологія виконання вишивки «білим по білому» міста Решетилівка Полтавської області
Випуск 8. Традиції рослинного килимарства міста Решетилівка Полтавської області
Випуск 9. Орьнек – кримськотатарський орнамент та знання про нього
Випуск 10. Традиція орнаментального розпису бубнівської кераміки
Випуск 11. Бортництво
Випуск 12. Традиція гуцульської писанки
Випуск 13 Традиція приготування ет аяклак (караїмський пиріжок з м’ясом). Досвід караїмів Мелітополя
Випуск 14. Традиція обряду «Водіння Куста» у селі Сварицевичі Дубровицького району Рівненської області
Випуск 15. Традиція декоративного розпису села Самчики
Випуск 16. Олешнянське гончарство Чернігівщини
Випуск 17. Художнє дереворізьблення Чернігівщини
Випуск 18. Гуцульська коляда та плєси Верховинського району Івано-Франківської області
Випуск 19. Звичай виконувати танець Аркан з Ковалівкою в Печеніжинській ОТГ
Випуск 20. Мистецтво виготовлення звукової глиняної забавки «Валківський свищик»
Випуск 21. Технологія виготовлення «воскових» вінків на Вінниччині
Випуск 22. Традиції приготування українського борщу