ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Пісенна традиція села Лука (Київська область)

 

16 лютого 2023 року у читальній залі Національної історичної бібліотеки України було представлено експозицію книжково-журнальної виставки «Пісенна традиція села Лука (Київська область)» за онлайн-участі Івана Якимовича Павленка, заслуженого працівника культури України, лауреата премії ім. Володимира Гнатюка, хорового диригента, фольклориста, педагога, професора кафедри фольклористики Київського національного університету ім. Т. Шевченка.

Пізнавальним було повідомлення Івана Якимовича Павленка автора-упорядника книги «Пісенна традиція села Лука», яка є польовим дослідженням пісенного фольклору, зокрема локальної традиції села Лука Бучанського району на Київщині, а також є навчальним посібником для студентів музичних і філологічних спеціалізацій навчальних закладів II-IV рівнів акредитації. Даний збірник пісень укладений за жанровим принципом і містить 275 зразків пісенного фольклору, які є не тільки документами української культурної спадщини, а й високоякісними художніми зразками для їх вжитку у сучасний соціум, а саме – реконструкції окремих обрядів і ритуалів, сценічного втілення аматорськими співочими гуртами і народними хорами, науково-етнографічними ансамблями. Ця книга стала дарунком від Павленка І. Я. і поповнила фонд бібліотеки.

 

Працівники відділу ДБНІР зробили краєзнавче дослідження історії села Лука (Київська область) за виданнями з фонду НІБУ, уклали бібліографічну довідку та представили ці відомості присутнім на заході.

Захід відбувся в рамках проєкту «Нематеріальна культурна спадщина в документних джерелах» з метою збереження та популяризації нематеріальної культурної спадщини України.