ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Вітальня «Зустріч» - «Культурні цінності кримських татар»

День кримськотатарського прапора - день шанування національного прапора кримських татар, корінного народу Криму, відзначається щороку 26 червня.

Етнічний кримськотатарський прапор вперше було затверджено І Курултаєм кримських татар у 1917 році, що проходив у Бахчисараї.

Прапор являє собою полотнище небесно-блакитного кольору з символом влади – тамгою золотистого кольору, розташованою в лівому верхньому кутку біля древка.

День кримськотатарського прапору вперше було відзначено у 2010 році за ініціативи Кримського Молодіжного Центру та інших молодіжних організацій. А 29 серпня 2010 року на ІІІ сесії V Курултаю кримськотатарського народу було ухвалено рішення відзначати День національного прапора 26 червня - у день відкриття ІІ Курултаю. Його мета – об’єднання народу і популяризація кримськотатарської символіки.

З повідомленням про історію кримськотатарського прапора виступив Андрій Іванець - історик, координатор Таврійської гуманітарної платформи, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту досліджень Голодомору.

Під час заходу відбулась презентація книжкової виставки з фонду Бібліотеки «Культурні цінності кримських татар», яку підготував відділ довідково-бібліографічної та науково-інформаційної роботи НІБУ.

В засіданні взяли участь представники видавництва «Майстер книг» з презентацією серії «Кримськотатарська проза українською, часопису «Софія Київська: Візантія. Русь. Україна» та кримськотатарського телеканалу «ATR.UA».

Презентувала видання перекладів співупорядниця й редакторка серії, старша наукова співробітниця Інституту культурології НАМУ Надія Гончаренко.

Голова ГО «Кримська родина» Куртсеінова Аніфе розповіла про діяльність громадської організації та прочитала «Заповіт» Тараса Шевченка кримськотатарською мовою у перекладі Ешреф Шем'ї-Заде.

Мета проекту перекладів «Кримськотатарська проза українською» – представити українському читачеві якомога ширший спектр кримськотатарської літературної спадщини, надати широкій читацькій аудиторії уявлення про розвиток кримськотатарської літератури, її основні теми і течії, стилістичні та естетичні особливості, а відтак – сприяти формуванню інтересу до кримськотатарської культури загалом, усвідомлення її ролі як складової частини української культури.

Перша книжка серії, збірка «І народився день» вийшла у вересні 2018, друга – «Мердивен» – представляє твори Шаміля Алядіна і вийшла друком у листопаді 2018 за підтримки Українського культурного фонду. Третім вийшов історичний роман одного з класиків кримськотатарської літератури Юсуфа Болата «Алім» (2019). У вересні 2020 року вийшла друком збірка Ісмаїла Гаспринського «Мулла Аббас».