ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Оклендський військово-історичний музей – один з найбільш важливих музеїв і військових меморіалів Нової Зеландії!

Пропонуємо оглянути онлайн-колекцію та віртуальні тури Оклендського військово-історичного музею.

Оклендський військово-історичний музей або просто Оклендський музей (англ. Auckland War Memorial Museum) – один з найбільш важливих музеїв і військових меморіалів Нової Зеландії. Знаходиться в центральному районі міста. Колекція музею відображає історію (в тому числі і військову) Нової Зеландії, а особливо Оклендського регіону. Будівля музею зведена в неокласичному стилі і розташована на порослому травою пагорбі, що є вершиною згаслого стародавнього вулкану.

Історія. Спочатку, з 1852 року Оклендський музей розташовувався в будівлі нинішнього Оклендського університету, а саме в будинку сільськогосподарського робітника. Через зниження інтересу серед відвідувачів у 1869 році будівлю було передано Університету. Для музею було споруджено будинок в італійському стилі на Прінсес-стріт, неподалік від Будинку уряду і через дорогу від Північного клубу. Воно було відкрито 5 червня 1876 року губернатором Нової Зеландії, маркізом Норманбі.

У новій будівлі була присутня велика галерея, що освітлювалася через просвіти у великому металевому навісі. Кімната виявилася складною для використання – її неможливо було зігріти взимку, а влітку вона перегрівалася. І хоча згодом кілька виставкових залів було прибудовано до початкової будівлі,  у 1920 році було виділено місце для будівництва окремої будівлі Музею. Будівництво було завершено у 1929 році.

В кінці 1950-х років в пам'ять про Другу світову війну, в південній частині будівлі була побудована нова секція з великим внутрішнім подвір’ям і тільки у 2006 році біля південного входу побудували внутрішній двір, який накрили високим мідним куполом, обладнаним оглядовим майданчиком.

Колекція. Центральної колекцією музею є постійна виставка, присвячена всім війнам Нової Зеландії і її участі в закордонних війнах. Це Військовий Меморіал музею, що включає моделі земляних укріплень маорі і оригінальні літаки Spitfire і Mitsubishi Zero епохи Другої світової. У музеї є дві «Зали Пам'яті», де на стінах перераховуються імена всіх відомих новозеландських солдатів Окленда, полеглих в головних військових конфліктах XX століття.

У музеї також виставлена ​​колекція з 1.2 млн фотографій і 1.5 млн експонатів з області природної історії: ботаніки, ентомології, морської біології, а також новозеландської флори і фауни. Зберігається найповніший знайдений скелет тиранозавра (більш ніж на 90%).

 

Окрім того музей робить тимчасові виставки. Серед них можна виділити виставки робіт Леонардо да Вінчі та виставку, присвячену вікінгам у 2006 році. Першою виставкою відразу після повторного відкриття Музею на початку грудня 2006 року була «Vaka Moana» про перших полінезійських мореплавців, які досягли берегів Нової Зеландії.

На офіційному сайті музею можна знайти цілий розділ, який присвячено ознайомленню з музеєм, його колекціями та діяльність онлайн, з власного дому. Окрім онлайн-колекції та віртуальних турів музеєм тут можна знайти такі цікаві речі, як:

Інтерактивні ігри, веселі та навчальні відеоролики, створені лише для дітей

Онлайн-головоломки

 

 

Блоги з архівами музею:

  • Творчість у миттєві часи
  • Розкопки острова Отата: розкритий Мідден
  • Історія Дня маку
  • Ремесло і протест: жіночий марш
  • Фотоархів сера Едмунда Хілларі
  • Археологія на горі Окленд
  • Люсі Кранвелл – перша кураторка Нової Зеландії

 Онлайн-історії та відео з різною тематикою

 

 

Додаткову літературу з історії та культури різних країн світу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.