ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Фламандська колекція мистецтв

Пропонуємо здійснити віртуальний візит музейним комплексом «Фламандська колекція мистецтв».

Фламандська колекція мистецтв – музейний комплекс, що зберігає і об’єднує колекції п’яти музеїв у Фландрії (Бельгія):

Королівський музей витончених мистецтв в Антверпені (нід. Koninklijk Museum voor Schone Kunsten)

Музей Грунінге у місті Брюгге (нід. Groeningemuseum, за назвою прилеглої вулиці)

Музей витончених мистецтв у Генті  (нід. Museum voor Schone Kunsten, скорочено MSK)

Музей «М» у Льовені  (нід. M - Museum Leuven), який є продовженням міського музею Вандер Келен-Мертенса

Художній музей на морі в Остенде (нід. Kunstmuseum aan Zee), також відомий за скороченою назвою Mu.ZEE

Музей Грунінге спеціалізується на ранньому нідерландському періоді XV і XVI століть і містить ряд робіт Яна ван Ейка, Дірка Баутса, Джерарда Давида і Ієроніма Босха. Королівський музей витончених мистецтв включає роботи Пітера Пауля Рубенса і Ентоні Ван Дейк, в той час як Музей образотворчих мистецтв у Генті спеціалізується на мистецтві ХІХ століття, в тому числі Теодора Жеріко, Гюстава Курбе та Огюста Родена. Колекції музею «М» та Mu.ZEE ще не включені до онлайн-каталогу, проте з деякими їх підколекціями можна ознайомитись через тематичні веб-сайти Фламандської колекції мистецтв.

На офіційному сайті колекції завдяки пошуку можна знайти експонат, який Вас зацікавив чи оглянути презентацію 30 шедеврів з колекції, що  вважаються культурною світовою спадщиною (якщо натиснути на зображення, ви отримаєте інформацію про культурно-історичне значення художнього твору).

Також є можливість ознайомитись з тематичними онлайн-колекціями:

Абстрактний Модернізм

Це історія піонерів абстрактного мистецтва Бельгії від першої половини двадцятого століття до кінця 1970-х років.

Джордж Мінне

безсумнівно, один з найвідоміших скульпторів-символістів Європи. Його сучасна духовність, заснована на середньовічній містиці Росії, добре поєднується з авангардним прагненням до мистецтва, яке виходить за рамки чуттєвого і виражає те, що збуджує душу.

Джеймс Енсор

винятково талановитий колорист, один із великих реалістів ХІХ століття. Він практикував у своїх малюнках і офортах метод створення, в якому світлові експерименти поєднуються з асоціативними або сюрреалістичними гротесками.

Фламандські примітиви

Живопис XV та початку XVI століття є яскравою родзинкою історії мистецтва Бельгії. Цих малярів прийнято називати фламандськими примітивами. Це мистецький період цвітіння, який характеризується далекосяжним вдосконаленням техніки живопису маслом та завзяттям репрезентувати видимий світ якомога детальніше. Цей реалізм застосовується також у релігійних образах чи іконографії.

Бароко

У Фландрії бароко приблизно відповідає історичному періоду між падінням Антверпена та Утрехтським договором, коли іспанська область перейшла в австрійські руки. Враховуючи це, на сайті представлено роботи художників між 1585 та 1713 роками.

Пітер Брейгель Старший

Художник повертає нас до другої та третьої чверті ХVI століття.

Його творчість охоплює велику кількість тем: сільський та фольклорний побут, епічні (зимові) пейзажі, корабельні портрети та релігійно-моралістичні чи натхненні гуманістичними творами.

 

Окрім того ресурс презентує власні веб-публікації, які проливають світло на колекцію або зв'язки між різними творами. Нові теми додаються регулярно. Зараз доступні такі теми:

 

Неокласицизм у друкарні Брюгге

Лекція Тео Ван Ріссельберге

Пітер Пол Рубенс

Амброзіус Бенсон

Зразкові бюсти

 

Йоганнес Страданус

 

 

17 століття очима Жак Калло

 

 

Додаткову літературу з історії образотворчого мистецтва Європи та інших країн світу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ