ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Лейденський музей – історія старожитностей!

Пропонуємо оглянути онлайн-колекцію та віртуальні тури Лейденського музею.

Лейденський музей або Державний музей старожитностей (нід. Rijksmuseum van Oudheden) — національний археологічний музей в Лейдені, Нідерланди. Музей з'явився завдяки колекції Лейденського університету, з факультетом археології якого, як і раніше, співпрацює. Музей позиціонується як Національний центр археології, акцентуючи увагу на стародавньому Єгипті, стародавньому Близькому Сході, античному світі Греції, Етрурії, Риму та історії Нідерладів (доісторичної, римської та середньовічної епохи). Музей носить звання «Європейський музей року – 2003».

 

Колекції. Голландський національний музей старожитностей налічує у своїй колекції близько 180 000 предметів, що розділені на чотири області:

  • Єгипет
  • Класична античність (греки, римляни та етруски)
  • Давній Близький Схід
  • Нідерланди (передісторія, римський період і середньовіччя)

У кінозалі музею демонструються документальні короткометражні фільми. Іноді проводяться освітньо-розважальні заходи для дітей, наприклад, дитячі екскурсії або пошуки скарбів.

Історія музею. Голландський національний музей старожитностей був заснований у 1818 році як «археологічний кабінет» Лейденського університету. Його першим директором був Каспар Реувенс, піонер в галузі археології. У ХІХ столітті в колекцію були додані багато предметів класичної давнини і стародавнього Єгипту. Аж до Другої світової війни музей був єдиною офіційною голландською установою, яка проводила археологічні розкопки. 1 липня 1995 року музей став незалежною некомерційною організацією, яка управляє археологічної частиною голландської національної колекції. Його завдання – зробити ці об'єкти широко доступними для широкого загалу.

Інформація взята з Української вікіпедії та на сайті музею

На офіційному сайті музею можна ознайомитись з основними елементами колекції онлайн та оглянути віртуальні тури, підготовані кураторами музею:

«Текстиль з Єгипту»

Куратор Даніель Соліман проведе вас по залах з коротким туром. На цій барвистій виставці представлені фантастичні полотна і інтригуючі єгипетські тканини першого тисячоліття нашої ери. Ця виставка дає рідкісну можливість переглянути спеціальну колекцію, оскільки текстиль надзвичайно крихкий і його рідко показують на виставках.

«Римляни вздовж Рейну»

Керівник проекту Джилл ван дер Стеррі дає можливість зазирнути за лаштунки створення виставок «Римляни вздовж Рейну» і «Скло».

«Саккара: життя в місті мертвих»

Куратор Лара Вайс познайомить вас з новою невеликої виставкою «Саккара: життя в місті мертвих».

 

Окрім того кожен бажаючий може завантажити і оглянути віртуальні екскурсії (план поверху з номерами-посиланнями на Google Maps) двома основними виставками музею:

Єгипет

 

 

Греки

 

 

 

Також можна дізнатися основну інформацію про усі діючі виставки музею.

 

Додаткову літературу з історії та культури зарубіжних країн Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.