ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Віртуальна екскурсія до Хати-музею Івана Франка в Криворівні

Пропонуємо відвідати віртуальну екскурсію Літературно-меморіальним музеєм Івана Франка в Криворівні → http://www.karpaty.net.ua/virtual-ny-turi/615-muzei-ivana-franka

Музей Івана Франка у Криворівні — це літературно-меморіальний будинок, що знаходиться у мальовничому місці на березі ріки Чорний Черемош. Музей є філією Івано-Франківського краєзнавчого музею, в цьому будинку жив і працював Іван Франко, видатний український письменник, громадський і культурний діяч, під час перебування у Криворівні з 1901-го по 1914-й (крім 1905 і 1908 років). Тут він написав повість «Великий шум», поему «Терен у нозі», автобіографічне оповідання «У кузні», оповідання «Як Юра Шикманюк брив Черемош», поезії «У безсонну ніченьку» та багато інших. Також письменник здійснив ряд перекладів та записував фольклор.

Криворівня була місцем відпочинку і творчої праці багатьох діячів культури, літератури та мистецтва.

Літературно-меморіальний музей Івана Франка знайомить з творчістю та життям у Криворівні видатних діячів того часу. Тут побували такі вчені, як М. Драгоманов, В. Навроцький; письменники І. Франко, М. Коцюбинський, Г. Хоткевич, Леся Українка, О. Кобилянська, Олександр Олесь, О. Маковей, В. Стефаник, Марко Черемшина; етнографи С. Вінценз, В. Гнатюк, В. Шухевич, Хв. Вовк, Ф. Ржегорж; історики М. Грушевський, І. Крип’якевич, В. Антонович; художники І. Труш, Ф. Красицький, М. Жук та багато інших.

Додаткову літературу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.