ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Музей Ашмола Оксфордського університету – перший у світі університетський музей!

Пропонуємо оглянути онлайн-колекцію музею Ашмола Оксфордського університету.

Музей Ашмола (Ешмола), повна назва — Ашмолівський (Ешмолівський) музей мистецтва і археології (англ. Ashmolean Museum of Art and Archaeology) — найстаріший у світі загальнодоступний музей. Одна з чотирьох музейних установ, що діють при Оксфордському університеті. Спочатку – колекція рідкісних речей, яку заповів університету Еліас Ашмол (1677). Нинішню будівлю музею зведено в 1841-1845 роках в стилі пізнього класицизму (архітектор Ч. Р. Кокерелл).

Історія. Перший у світі університетський музей відкрився у 1683 році в компактному будинку, спроектованому одним з учнів Крістофера Рена спеціально для зберігання рідкостей, заповіданих університету Еліасом Ашмолом (1617-1692). Збирав колекцію зовсім не Ашмол, а його товариш Джон Традескант (1608-1652) і батько останнього.

Протягом 150 років Ашмолівській музей залишався осередком оксфордських досліджень в галузі природничих наук, але в XIX столітті колекції були перерозподілені між чотирма оксфордськими музеями. У стару будівлю в'їхав Музей історії науки, а власне Ашмолівській музей був перепрофільований в сторону археології та мистецтва.

У новорічний вечір 1999 року із музею було вкрадено полотно Поля Сезанна. Воно досі не знайдено.

Колекції. Ашмолівській музей славиться своїм зібранням давньоєгипетського мистецтва і графіки епохи Відродження (Мікеланджело, Рафаель, Леонардо да Вінчі). У картинній галереї представлені Уччелло, Джорджоне, Рубенс, Рембрандт, Лоррен, Тернер, Ренуар і Пікассо.

Серед інших раритетів – Пароський мармур, скрипка Страдіварі «Месія», зібрані Артуром Евансом (куратор музею в 1884-1908 рр.) старожитності мінойської епохи, експозиція старовинних кілець (одне з них, як вважається, навіяло професору Толкіну «Володаря кілець») і коштовність Альфреда. Музей також має в своєму розпорядженні багаті колекції старовинних монет, середньовічної зброї та обладунків.

Інформація взята з Української вікіпедії

На офіційному сайті музею можна ознайомитись з онлайн-колекцією:

Картини

Кераміка

Скульптура

Окрім того кожен бажаючий може оглянути підібрані тематичні виставки та ще деякі цікаві

онлайн-ресурси:

Онлайн-виставка

«Молодий Рембрандт»

Подивіться вступне слово куратора виставки і вивчіть виставку по розділах

Скарби Ашмола

 

Підбірка найзаповітніших предметів Ашмола, обрана кураторами музею

Історії

Колекція відео і статей про недавні виставки та деякі приховані історії з колекцій

Головоломки

Музей перетворив деякі зі своїх скарбів в пазли онлайн.

Розмальовки

Завантажте розмальовки для друку з Oxford Doodle Club натхненні колекціями музеїв Оксфорду

Навчальні ресурси

PDF-файли, масштабовані зображення і короткі фільми

 

Додаткову літературу з історії образотворчого мистецтва Європи та інших країн світу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.