ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Музей Прадо – історія європейського образотворчого мистецтва з ХІІ по ХІХ століття!

Пропонуємо відвідати віртуальну екскурсію Музею Прадо у Мадриді.

Музей Прадо (ісп. Museo Nacional del Prado) — музей та галерея мистецтв, розташований в Мадриді, столиці Іспанії. «Прадо» означає «луки», «галявина для свят». Це один з великих і найбільш значущих музеїв європейського образотворчого мистецтва, що містить багату колекцію робіт з ХІІ по ХІХ століття, засновану на колишній королівській колекції.

Ідея створити публічний музей на основі королівської колекції належить до кінця 18 століття. Але тоді вона не була реалізована. До плану створення музею звернулись в добу наполеонівських війн. Захоплена Наполеоном Іспанія виявилась цілком сприятливою для створення музею. І Луїс де Мар'яно Уркіхо у 1809 отримав підпис під наказом про створення музею. Але навіть після цього музей не був створений. Реалізація прийшлась на 1818 рік. Свій внесок зробили дві королеви Іспанії — Ісабель де Брананца, а після її смерті — Марія Жосефа Амалія. Німкеня з Саксонії, Амалія, забажала мати музей на кшталт Дрезденської галереї і багато зробила для його відкриття. Датою заснування музею вважають 1819 рік.

Для музею почали будувати окреме приміщення, будівництво тривало до 1830 року. Це головна споруда музею, яка існує і зараз. Побудована в стилі класицизм, вона еклектична і не належить до найкращих зразків пізнього класицизму чи ампіру, які є у Франції, Британії, Росії.

 

У XIX і XX століттях музей зазнав декілька реконструкцій. Тоді і отримав поповнення з інших королівських палаців та Ескоріала, які мало відвідували туристи. До музею передали і твори мистецтва з закритих церков і монастирів тих орденів, діяльність яких була заборонена в країні. Серед відділів музею — відділ античних скульптур, скульптури доби маньєризму і бароко, меблі, гобелени тощо.

Музей дожив до збільшення власних площ за рахунок нових споруд. Йому передали палац Буен Ретіро, будівлю Військового музею, криту галерею ордена Святого Єроніма. У 2007 році закінчена реконструкція палацу Прадо (збільшена кількість залів для експозицій). Вибудовано новий корпус за проектом архітектора Рафаеля Монео.

Сад і палац Буен Ретіро, філія Прадо.

Крита галерея Св. Єроніма, внутрішній дворик.

Військовий музей, філія музею Прадо.

Новий головний вхід.

Інформація взята з Української вікіпедії

На офіційному сайті музею можна ознайомитись з онлайн-колекціями. Ви можете оглянути усі експонати разом, скористатися пошуком чи фільтрами для пошуку всередині колекції, також є можливість подивитися збірки, що об’єднані за тематикою.

Іспанський живопис до 1800 року

Італійський та французький живопис до 1800 року

Фламандський живопис

Живопис ХІХ століття

Малюнки, гравюри та фотографії

Скульптура та декоративно-прикладне мистецтво

Окрім того музей створив ЛІНІЮ ЧАСУ – хронологічна шкала, яка дозволяє ознайомитись з авторами і роботами музею Прадо у порівнянні з чотирьома галузями знань одночасно.

Дані по експонатам Музею Прадо надходять з бази даних музею і включають в себе всі картини, скульптури і твори мистецтва з колекції, створеної між ХІІ і ХІХ століттями. Дані для інших галузей взяті з Вікіпедії і вікіданих.

 

Додаткову літературу з історії образотворчого мистецтва Європи та інших країн світу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.