ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

3D-тур Софіївським собором

Пропонуємо відвідати Софіївський собор у форматі 3D  https://my.matterport.com/show/?m=XxDnKGZfXJG

Давньоруські літописи згадують закладення  Св. Софії під 1017 і 1037 рр. і називають її засновником великого київського князя Ярослава Мудрого. Новітніми дослідженнями доведено, що насправді собор  засновано хрестителем Русі, великим київським князем Володимиром Святославичем (980 – 1015), а завершено його сином і спадкоємцем на київському престолі Ярославом Мудрим (1016 – 1018; 1019 – 1054). Недарма  свідок появи  Софійського собору митрополит-русич Іларіон  Київський у своєму “Слові про Закон і Благодать” говорить, що у цій справі Ярослав завершив починання свого батька Володимира, як Соломон – Давидове у  будівництві Єрусалимського храму.

Найдавніші написи-графіті на фресках Софії, що містять дати  1018, 1019, 1022 і 1023 рр., чітко позначають верхню хронологічну межу побудови собору, який виник у другому десятиріччі ХІ ст. Співставлення даних графіті й днів освячення Софійського собору, що збереглися в давніх Святцях, дозволило точно датувати виникнення собору 4 листопада 1011 р. (заснування) – 11 травня 1018 р. (завершення).  Німецький хроніст Тітмар Мерзебурзький, сучасник появи Софії Київської, згадує її як функціонуючу митрополичу резиденцію вже під 14 серпня 1018 р.

Софійський собор зберігає чудову давню архітектуру і найповніший у світі ансамбль оригінальних мозаїк і фресок ХІ ст. – 260 кв. м мозаїк і 3000 кв. м фресок. Вони   є  справжніми шедеврами світового мистецтва. Велич і неповторна краса Св. Софії створили їй славу справжнього чуда світу. Софія дає нам знати, якими були наші предки і якими ми мусимо бути. Для цього вона збережена Богом і людьми.

Детальніше ознайомитись з історією виникнення та дослідженнями можливо на сайті заповідника https://st-sophia.org.ua/uk/muzeyi/sofijskij-muzej/chas-pobudovi-soboru/

Додаткову літературу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.