ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Галерея Уффіці – історія європейського образотворчого мистецтва!

Пропонуємо відвідати віртуальні екскурсії та ознайомитись з онлайн-колекціями Галереї Уффіці у Флоренції.

Галерея Уффіці (італ. Galleria degli Uffizi) — один з найбільших і найвидатніших музеїв європейського образотворчого мистецтва у Флоренції, який складається з палацу Уффіці, Палаццо Пітті, коридору Вазарі та Садів Боболі.

   

Історія Уффіці починається в липні 1559 р., коли правитель Флоренції Козімо I Медічі замислив об'єднати всі адміністративні служби міста в загальному просторому палаці. Для реалізації проекту був запрошений майстер Джорджо Вазарі, який і почав роботу в 1560 р. Для будівництва палацу було звільнено велику ділянку між площею П'яцца-делла-Синьйорія і річкою Арно шляхом придбання усіх житлових будівель, котрі там були розташовані.

До нового комплексу увійшла стародавня церква Сан П'єро Скераджо, від якої досі збереглись сліди зовні в абсиді зі сторони вулиці віа делла Нінна і в самій будівлі. В 1565 році будівництво було майже завершене, включаючи довгий «коридор» Вазарі, який перетинаючи річку Арно по мосту Понте Веккіо, з'єднує Уффіці з Палаццо Пітті і пішохідну естакаду, що веде з віа Нінна в Палаццо Веккіо.

Наступник Козімо, Франческо I, оборонець науки і мистецтв, вирішив перебудувати лоджію, що вінчає будівлю, для створення приміщень під свої колекції предметів мистецтва, зброї, наукових знахідок, лабораторій. Роботи з перебудови комплексу були доручені наступнику Вазарі архітектору Бернардо Тіманте Буонталенті (1536—1608) в 1580 році (Вазарі помер в 1574 році). В 1586 році роботи з перебудови були завершені і з цього часу в нових приміщеннях комплексу Уффіці були зібрані всі твори, які раніше зберігались в Палаццо Веккіо і Палаццо Медічі, що належали Козімо старшому, Лоренцо Медічі і батьку Франческо, Козімо I.

Протягом століть, завдяки послідовникам Франческо I, галерея поповнювалась шедеврами мистецтва. Один з них — Великий Герцог Пьєтро Леопольдо — зібрав в одне ціле всі твори власності Медічі, які ще були розпорошені по маєткам Риму і Флоренції.

Після того, як рід Медічі згас, колекція продовжувала поповнюватися. На початок XXI століття вона нараховує низку шедеврів таких італійських майстрів, як Джотто, Боттічеллі, Леонардо да Вінчі, Рафаель, Джорджоне, Тіціан, Паоло Учелло, Джованні Батіста Сальві (Sassoferrato), фра Філіппо Ліппі, Чімабуе, П'єро делла Франческа тощо. Тут також колекція автопортретів художників різних країн, малюнки і гравюри старих італійських майстрів, окремі зразки античної скульптури.

Зібрання автопортретів становить 1600 робіт, її почав збирати ще герцог Леопольдо де Медічі у 1664 році.

У XX столітті керівництво галереї передивилося концепцію придбань і почало активно купувати картини неіталійських митців. Адже художня ініціатива була втрачена Італією ще в 18 столітті. Відтак Галерея Уффіці також почала купувати картини видатних майстрів інших країн. Ранній нідерландський живопис представляють роботи Рогіра ван дер Вейдена, Гуго ван дер Гуса,Ганса Мемлінга. Серед німецьких майстрів — Альбрехт Дюрер та Лукас Кранах Старший, Ганс Гольбейн молодший. Фламандці Рубенс та Ван Дейк представлені декількома картинами. Французька збірка навпаки — невелика, але і без неї тут є на що подивитися.

Інформація взята з Української вікіпедії

На офіційному сайті музею можна здійснити віртуальну екскурсію коридорами музею та ознайомитись з онлайн-колекціями:

Уффіці

Живопис

Архітектура

Скульптура

Кабінет малюнків та гравюр

Палаццо Пітті

Палатинська галере

Галерея сучасного мистецтва

Скарбниця великих князів

Музей моди та костюму

Імперські апартаменти

 

Сади Боболлі

Архітектура та ландшафт

Рослини

Скульптури та фонтани

 

Додаткову літературу з історії образотворчого мистецтва Європи та інших країн світу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.