ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Державні художні зібрання Дрездена – колекції найвідоміших музеїв старого міста!

Пропонуємо здійснити віртуальний візит до музейного комплексу Державних художніх зібрань Дрездена.

Державні художні зібрання Дрездена – музейний комплекс в Саксонії, що зберігає і об’єднує колекції дванадцяти музеїв Дрездена.

Історія колекції сягає кунсткамери, заснованої саксонськими курфюрстами в 1560 році. Систематична колекційна діяльність почалася під час правління курфюрстів Саксонії і королів Польщі Августа Сильного і його сина Августа III.

Державні художні зібрання Дрездена розташовуються в багатьох історично значущих будівлях Дрездена. В першу чергу, це Цвінгер, а також Дрезденський замок-резиденція (нім. Residenzschloss), Альбертінум, палацово-парковий ансамбль Пільніц.

У 2010 році Державні художні зібрання Дрездена святкували 450-річний ювілей створення колекцій, що поклали початок сьогоднішнім музеям. Також 2001 року організація була занесена в «Блакитну книгу» — список найбільш значущих культурних установ «нових» федеральних земель Німеччини — Бранденбурга, Мекленбурга, Саксонії, Саксонії-Ангальт і Тюрингії. У списку з двадцяти організацій Дрезденські зібрань знаходяться на другому місці після фонду «Прусські замки і сади Берлін-Бранденбург».

Державні художні зібрання Дрездена зберігають безліч колекцій з найрізноманітніших областей: від живопису до нумізматики, від ювелірних виробів до скульптури, від зброї до театральних ляльок, які розповідають не просто художню історію людства, але його антропологічно обгрунтовану тягу до створення прекрасного в малому і великому.

У 2008 році було розпочато проект по дослідженню та інвентаризації усього зібрання «Дафна», який сприяв створенню інтернет-колекції і дав змогу кожному зацікавленому ознайомитись з творами мистецтва на офіційному сайті музейного комплексу. Ви можете як (завдяки пошуку) знайти експонат, який Вас зацікавив, так і оглянути всі колекції музеїв повністю, також є можливість подивитися збірки, що об’єднані за тематикою.

Галерея старих майстрів у Цвінгері

Галерея нових майстрів в Альбертінумі

Грюнес Гевельбе, або Зелене склепіння

Дрезденська збройова палата і Турецька палата в Замку-резиденції

Музей порцеляни в Цвінгері

Музей ужиткового мистецтва (Палацовий комплекс Пільніц)

Зібрання скульптури (Альбертінум)

Гравюрний кабінет в Замку-резиденції

Нумізматичний кабінет (монети, ордени та медалі)

Фізико-математичний салон (старовинні годинники і інструменти) в Цвінгері

Музей саксонської народної творчості

Зібрання лялькового театру

 

Додаткову літературу з історії мистецтва Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.