ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Музей Вінсента ван Гога – життя і творчість видатного митця!

Пропонуємо відвідати віртуальну екскурсію музею Вінсента ван Гога в Амстердамі.

Серед музеїв є ті, що присвяченні одній неймовірній історичній постаті. Такі музеї особливо цікаві своїми екскурсіями, що розкривають непересічні та виняткові факти з життя цієї людини.

Музей ван Гога (нід. Van Gogh Museum) — художній музей в Амстердамі, присвячений життю і творчості нідерландського художника Вінсента ван Гога (1853—1890). Відкритий у 1973 році.

Ядро колекції складає зібрання робіт Фонду Музею Вінсента ван Гога — колекції, що належить сім'ї художника: вона складається із 200 полотен і близько 500 малюнків, чотирьох альбомів із начерками і 800 листів самого художника. До неї також входять роботи із приватного зібрання Вінсента ван Гога і його брата Тео, включаючи 570 японських гравюр, 1500 ілюстрацій до журналів, а також роботи знайомих художників, серед яких Анрі Тулуз-Лотрек, Поль Гоген і Жорж Сера. Окрім цього, музей активно займається придбанням робіт, що датуються з 1830 по 1914 роки. В основному у колекції представлені такі напрямки, як імпресіонізм, постімпресіонізм, неоімпресіонізм і символізм.

У будівлі музею, спорудженій за спеціальним проектом архітектора Герріта Рітвельда (1888—1965), полотна із сім'ї ван Гог формують ядро постійної експозиції. Повністю малюнки із колекції виставляються дуже рідко з причини їх крихкості і старості. Але в обох колекціях гравюр, представлених в музеї, регулярно демонструється вибірка, що складається із малюнків і гравюр.

З причини постійно зростаючого інтересу до творчості ван Гога і планів окрім робіт ван Гога організувати ще і виставки з мистецтва XIX століття, у 1999 році було відкрито нове виставкове крило. Проект його був розроблений японським архітектором Кісьо Курокавою (1934—2007) У виставковому крилі, з його напівкруглою формою, щороку проходить від трьох до п'яти виставок, об'єднаних темою мистецтва, тим чи іншим чином пов'язаного з ван Гогом і його часом.

Колекція Музею ван Гога є джерелом для вивчення і дослідження. Консерватори, реставратори і дослідники працюють у тісній співпраці, для того щоб зберегти колекцію, вивчити її і представити до уваги публіки. Підготовлювані публікації відображають сучасний стан справ і дають короткий огляд останніх відкриттів і знахідок. Дослідницькі проекти, які часто проводяться у співпраці з міжнародними дослідницькими інститутами, зміцнюють репутацію музею, як міжнародного експертного центру, що вивчає XIX століття у цілому, а зокрема життя і творчість Вінсента ван Гога.

Бібліотека Музею ван Гога містить інформацію про життя і творчість Вінсента ван Гога і про образотворче мистецтво періоду з 1800 по 1920 роки. Бібліотека розташована за адресою: площа «Museumplein», будинок 4, Амстердам. У самому фізичному приміщенні бібліотеки зібрана також і документація. Відділ документації збирає, зберігає і розшифровує документи, які тим чи іншим чином мають відношення до робіт, що знаходяться у колекції Музею ван Гога. Серед документів відділу знаходиться перписка членів сім'ї ван Гог.

Інформація взята з Української Вікіпедії

На офіційному сайті музею можна ознайомитись з такими речами, як:

Також була створена рубрика «Музей вдома» для знайомства з творчістю ван Гога під час карантину. На цій сторінці ви знайдете добірку речей, які можуть зацікавити маленьких дітей, школярів, «просто допитливих людей» та «істинних поціновувачів мистецтва»:

1. Розмальовки картин ван Гога та багато цікавинок для малечі

2. Відеоуроки для школярів початкових та середніх класів

3. Розповіді про життя та творчість Вінсента

4. Ознайомтесь з думками генія, прочитавши його листи

5. Розгадайте таємниці картин разом з додатоком для гаджетів

6. Основні елементи колекції

7. Відповіді на основні запитання про Вінсента ван Гога

8. Зазирніть всередину музею

9. Книжкова серія «Ван Гог в фокусі»

10. Ніч кіно Ван Гога

11. Ваша щоденна порція Ван Гога у соцмережах музею

 

Додаткову літературу з історії мистецтва та живопису Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ