ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Британський музей – безцінні культурні надбання різних народів світу!

Пропонуємо відвідати віртуальні екскурсії Британського музею у Лондоні.

Британський музей — головний музей Великої Британії, розташований у Лондоні на Great Russell Street, один з найбільших музеїв у світі, здатний похизуватися зібранням безцінних творів мистецтва та культурних надбань різних народів світу за 4-5 тисячоліть.

Основу греко-римського відділу музею склали приватні колекції Таунлі, Елгіна, Гамільтона та Гревіля. Основу єгипетської колекції склали нечисленні пам'ятки, вивезені з Єгипту після здачі Александрії в 1801 році. З тих часів відділ розрісся в кілька разів і нині є першим за повнотою в Європі зібранням давньоєгипетських старожитностей. Бібліотека Британського музею (початково – бібліотеки, оскільки були розташовані в різних частинах будівлі), відокремлена у 1972 році від музею з утворенням Британської національної бібліотеки, володіє такими рідкісними експонатами, як найперша друкована книга у світі «Алмазна сутра», перші видання давньогрецьких класиків та інші раритети. В залі рукописів зберігається Велика хартія, купча, підписана Вільямом Шекспіром, лист Олівера Кромвеля з описом битви при Нейсбі, автографи Мартіна Лютера, Жана Кальвіна, Еразма Ротердамського, Ісаака Ньютона, Галілео Галілея, Рене Декарта та інших.

Історія. Британський музей заснований декретом Британського парламенту у 1753 році. Для нього придбали та переоблаштували будинок лорда Галіфакса Монтегю-Хаюс в Блумсбері, в приміщенні якого музей офіційно відкрили 1759 року.

Початок колекції Британського музею поклала приватна особа — лікар сер Ганс Слоун, який в 1751 році запропонував парламенту придбати його коштовну наукову колекцію за 200 тисяч фунтів стерлінгів. Парламент погодився, а пізніше придбав зібрання рукописів Роберта Гарлі та доєднав до них бібліотеку, подаровану сером Робертом Коттоном.

Усі колекції купувались не за державний кошт, а на доходи від національної лотереї. За час її проведення вдалось зібрати фонд в 300 000 фунтів стерлінгів. В експозиції були представлені, головним чином, манускрипти, книги, монети та медалі. В суворій атмосфері музею вирізнялись такі експонати, як єгипетська мумія, заспиртована голова грифа, свиня-циклоп, а також один з двох рогів, що виросли на голові деякої Мері Девіс, цей факт підтверджував її фотографічний портрет. Тому довгий час Британський музей по суті залишався кабінетом рідкісних та курйозних експонатів. Тільки час від часу зібрання музею поповнювалось цінними колекціями.

До середини 19 століття завершено будівництво нової будівлі для музею. Монтегю-хаус до того часу вже був переповнений, і безцінні колекції в ньому розташовувались хаотично. Нова будівля музею, зведена за проектом архітектора Роберта Смерка в період 1823—1847 років, була витримана в стилі грецького відродження, який на той час був надзвичайно популярним. Хоча вона і не мала особливо оригінального задуму, проте надзвичайно успішно були вирішені конструкція та планування бібліотеки і читальних зал — приміщення, призначені радше для науковців, аніж для відвідувачів. Кругла читальна зала із залізним каркасом, будівництво якого завершилось в 1857 році, вважається найкращою з усіх робіт Смерка.

Інформація взята з Української вікіпедії.

На офіційному сайті музею представлені віртуальні екскурсії такими колекціями Британського музею, як:

Колекція об’єктів Північної та Південної Америки

У об'єктів в колекції багата і складна історія: від церемоніальною маски корінних народів північно-західного узбережжя Америки до древніх ієрогліфічних сходів майя, відтворених у вапняку Ланкашир.

Колекція об’єктів з Китаю

Китайські предмети були частиною Британського музею з моменту його створення на основі колекції сера Ханса Слоана. З тих пір колекція виросла до 23 000 предметів, які охоплюють епоху неоліту до наших днів. Вона містить багато різних предметів, таких як картини, гравюри, нефрит, бронза, кераміка, що відображають багатство і різноманітність Китаю.

Колекція об’єктів Африки

Африканська колекція представляє багату і різноманітну історію континенту, від прекрасного лиття бронзи Ігбо-Укву, Ифе і Беніну до предметів, які вписуються в ритуал маскараду – традиційні уявлення, які виражають таємні знання місцевих спільнот.

Колекція об’єктів Єгипту

Розеттський камінь є одним з найбільш відвідуваних об'єктів в музеї. Відкрийте для себе все, що ви хотіли дізнатися про планшет, який розкрив секрет єгипетських ієрогліфів.

Колекція об’єктів, які зображують Тварин

Відкрийте для себе безліч диких і дивовижних зображень тварин, знайдених в колекції музею.

Колекція об’єктів пов’язаних з темою Смерті та Пам’яті

Відкрийте для себе захоплюючі вірування і ритуали, пов’язані зі сприйняттям людством теми смерті і пам'яті.

Колекція об’єктів пов’язаних з Бажанням, Любов’ю та Індивідуальністю

Колекція музею пропонує багато точок зору на бажання, любов і ідентичність, від стародавньої історії до наших днів. З плином часу ідеали широко варіювалися від культури до культури, нагадуючи про те, що різноманітність є невід'ємною частиною людського стану.

 

Додаткову літературу з історії та культури зарубіжних країн Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.