ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Сікстинська капела під збільшувальним склом!

Пропонуємо власними очима ознайомитись з неймовірним витвором мистецтва, створеним видатними митцями свого часу – Сікстинською капелою!

Віртуальна екскурсія дає змогу оглянути всю каплицю до найдрібніших деталей за допомогою збільшення зображення – неповторне відчуття!

! Для перегляду віртуальної екскурсії потрібен Adobe Flash Player !

Сікстинська капела (італ. Capella sistina) — папська каплиця у Ватиканському палаці, споруджена у XV ст. на замовлення папи Сікста ΙV. В її інтер'єрі знамениті фрески Мікеланджело («Створення світу», «Страшний суд»).

Колишня домашня церква у Ватикані. Побудована у 1473–1481 роках архітектором Джорджі де Дольчі, за замовленням папи римського Сікста IV, звідси і назва. Нині Капела — музей, пам'ятник Відродження. Прямокутне приміщення з розписами на стінах, які у 1481-1483 роках створювали Сандро Боттічеллі, Пінтуріккіо та інші майстри за замовленням Сікста IV. З кінця XV століття, за розпорядженням Сікста IV, в Капелі проходять Конклави.

Історія. Сікстинська капела була споруджена на місці, де до неї існувала «Велика капела» (італ. Cappella Maggiore), у якій в епоху Середньовіччя збирався папський двір, що складався із близько двохсот членів — кардинали, представники різних релігійних орденів і знатних родин. Сікст IV побоювався військової загрози з боку флорентійської Синьйорії Медічі, з якою перебував у напружених відносинах, і від Махмуда II, чиї війська загрожували східним берегам Італії. Тому він вирішив зміцнити цю споруду. Проект створив архітектор Баччо Понтеллі, а роботи велися під керівництвом Джорджа де Дольчі. Капела була освячена 15 серпня 1483 року — на свято Вознесіння Богоматері.

Після зближення папи і Лоренцо Медічі у 1484 році була запрошена група флорентійських художників до Рима, де разом з умбрійскими майстрами у 1481-83 рр. вони прикрасили стіни Сікстинської капели. Це були Сандро Боттічеллі, П'єтро Перуджіно, Доменіко Гірляндайо та Козімо Росселлі, за участю своїх помічників: Пінтуріккіо, Луки Сіньйореллі, Бартоломео делла Гатта, Давіда Гірландайо, П'єро ді Козімо, Б'яджо д'Антоніо. Ці фрески містили безліч портретних фігур (в збережених 12 фресках налічується не менше сотні). Спочатку фресок було 16, але збереглося 12. Стіни оперізують два цикли:

Історія Христа

  • Хрещення Христа (Перуджіно)
  • Покликання перших апостолів (Гірландайо)
  • Спокуса Христа і очищення прокаженого (Боттічеллі)
  • Нагірна проповідь (Козімо Росселлі)
  • Таємна вечеря (Козімо Росселлі)
  • Вручення ключів апостолу Петру (Перуджіно)

Історія Мойсея

  • Побиття єврейських немовлят у Єгипті і покликання Мойсея (Боттічеллі)
  • Обрізання сина Мойсея Елеазаром (Перуджіно)
  • Перехід через Червоне море (Козімо Росселлі)
  • Дарування заповідей і золотий тілець (Козімо Росселлі)
  • Обурення проти законів Мойсея (Боттічеллі)
  • Смерть і заповіт Мойсея (Лука Сіньйореллі)

Сікстинська капела входить до комплексу музеїв Ватикану, які зберігають художні колекції, зібрані протягом століть Римськими Папами. З їх історією і колекціями можна ближче ознайомитись на сайті Ватикану.

Додаткову літературу з історії образотворчого мистецтва, історії зарубіжних країн Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.