ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Музей Галілео Галілея – історія науки через монітор!

Пропонуємо відвідати віртуальну екскурсію Музею Галілея.

Музей Галілея (італ. Museo Galileo), колишній Iнститут і Музей Історії Науки, знаходиться у Флоренції, Італія. Розташований у старовинному палаці XI століття, палаці Кастеллані. Музею належить одна з найважливіших колекцій наукових інструментів у світі, які доводять зв'язок Лотарингів і Медічі з наукою.

На першому поверсі в музеї знаходиться Колекція Медічі, датована XV—XVIII століттями. Постійна виставка включає усі артефакти Галілео Галілея, серед яких два телескопи, термометри, якими користувалися члени Академії Чіменто і екстраординарна колекція земних і небесних глобусів, включаючи велетенську армілярну сферу, розроблену і створену в натурі Антоніо Сантуччі.

На другому поверсі в музеї знаходяться інструменти і експериментальні апарати, зібрані династіями Лотарингів (XVIII—XIX століття), які вказують на значний вклад Тоскани і в цілому Італії в розвиток електрики, електромагнетизму і хімії. На виставці представлено також акушерські воскові моделі з лікарні Санта Марія Нуова, хімічний кабінет Великого Герцога Петера Леопольда і унікальні машини, зроблені в майстернях Музею Натуральної Природи, для ілюстрації фундаментальних фізичних законів.

У бібліотеці музею зберігається близько 150 тисяч науково-історичних робіт. Старовинна колекція книг налічує 5000 екземплярів. Вона включає колекцію Медічі-Лотарингів, багату книгами з науковими працями по фізиці і математиці, зібраними протягом п’яти століть Тосканськими династіями. У бібліотеці знаходяться архівні колекції XVIII—XX століть, а також фотоархів історії колекцій музею, старовинних інструментів і науково цікавих місць. Сучасна колекція утримує роботи італійською і іншими європейськими мовами, і щорічно поповнюється. Усі матеріали щодо бібліотеки можна знайти в електронному каталозі.

Музей Галілея заснував свою мультимедійну лабораторію в 1991 році. Лабораторія створює онлайн- і офлайн- інтерактивні додатки, щоб підвищити обізнаність відносно постійних і тимчасових виставок музею. Лабораторія також створює цифрові архіви для науково-історичних досліджень.

Інформація взята з Української вікіпедії.

На офіційному сайті музею представлена віртуальна екскурсія по музею Галілея, які дозволяють відвідувачам здійснити подорож по кімнатам музею, чи ознайомитись з окремими експонатами. Окрім того кожен має змогу подивитися пізнавальні відео на різні теми, пов’язані з тематикою музею, почитати біографії винахідників і науковців.

Додаткову літературу з історії наукових досліджень у цій сфері Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.