ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції

7 квітня 2023 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Культурна спадщина Півдня України у часи воєн: захист спадку минулого заради мирного майбуття».

Культурні цінності та об'єкти культурної спадщини, що мають виняткове історичне значення для формування культурного простору кожної держави, є унікальним надбанням усього людства, свідченням культурного розмаїття світу та зв’язку поколінь. Всесвітня організація ЮНЕСКО (UNESCO), метою якої є захист і популяризація об’єктів світової культурної спадщини, визначає українську національну культуру частиною всесвітньої культурної спадщини.

Збереження об’єктів національного культурного надбання є архіважливим завданням, особливо під час збройних конфліктів, коли є велика загроза його пошкодження, викрадення чи, в найгірших випадках, знищення. Протягом останнього століття територія сучасної України, зокрема й Півдня України, неодноразово ставала ареною військових дій, під час яких відбувалася масова руйнація об’єктів культурної спадщини, пошкодження та незаконне вивезення значущих артефактів. На жаль, і нині, під час повномасштабного вторгнення рф в Україну, національна культурна спадщина знову стала об’єктом цілеспрямованого знищення та пограбування.

Метою конференції була консолідація зусиль науковців і практиків у розв'язанні актуальних питань вивчення та збереження історико-культурного надбання, посилення ролі культурних інституцій у захисті і популяризації культурної та історичної  спадщини України, обговорення пріоритетних напрямів роботи та обмін досвідом.

У роботі конференції взяли участь співробітники Національної історичної бібліотеки України.

Ольга Михайлова, завідувач науково-методичного відділу Національної історичної бібліотеки України виступила з повідомленням «КУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ ПРОЄКТ «МІСТА І СЕЛА УКРАЇНИ. ВТРАТИ ВОЄННОГО ЧАСУ» ЯК СПОСІБ МЕМОРІАЛІЗАЦІЇ ОБ’ЄКТІВ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ».

Лілія Снігирьова, к.ф.н., бібліограф відділу довідково-бібліографічної та науково-інформаційної роботи зачитала повідомлення «З ДОСВІДУ ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ПОПУЛЯРИЗАЦІЇ НЕМАТЕРІАЛЬНОЇ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ В НАЦІОНАЛЬНІЙ ІСТОРИЧНІЙ БІБЛІОТЕЦІ УКРАЇНИ».