ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

День української хустки

Дарувала шиту шовком хустину,

Щоб згадував на чужині.

Т. Г. Шевченко

7 грудня День української хустки, це свято сприяє збереженню та відродженню українських традицій. Хустка є не тільки елементом вбрання, це річ символічна та знакова, її вважають важливим національним оберегом, нашою культурною спадщиною.

Варіанти носіння головних уборів – наміток, очіпків та хусток – описані у праці Галини Стельмащук «Українські народні головні убори» [Стельмащук Г.Г. Українські народні головні убори = Ukrainian folk headwear / Г. Г. Стельмащук ; Львівська національна академія мистецтв. – Вид. 2-е, допов. і перероб. – Львів : Апріорі, 2013. – 273, [2] с. : іл., фот. – Комент. фот. укр. і англ. – С. 143-153]. У монографії вперше розглянуто процес розвитку головних уборів та зачісок, що побутували на території України з найдавніших часів до початку XX ст. Висвітлюються всі види і форми головних уборів різних соціальних груп населення, загальні риси та регіональні відмінності. Показано роль атрибутів, символів, знаків у головних уборах, особливо обрядових. Увагу присвячено і хусткам.

Українська хустка приваблює жіноцтво усього світу. У кожного регіону свої традиції техніки виготовлення тканини, оздоблення,  візерунки, кольори і запинання хустки. У скрині кожної ґаздині здавна були і є хустки на всяку подію. Хустина – до свята, до скорботи та повсякденного використання. Хустка поєднувала жіночі покоління і передавалася як сімейна цінність від матері до дочки.

Отже, не забуваємо свої традиції, свята, звичаї, вивчаємо та зберігаємо багату та оригінальну українську культуру.

Більше документів по даній темі ви можете знайти в електронному каталозі та базах даних Національної історичної бібліотеки України.

Підготував відділ ДБНІР