ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

«Хто, якщо не ми?»

Одним із найбільш значущих результатів Революції Гідності стало виникнення волонтерського руху. Про волонтерський рух в Україні сьогодні з захопленням говорять у багатьох країнах світу, називаючи це явище унікальним. Розквіт волонтерської діяльності у нас припав на час Революції Гідності і початок війни на Донбасі. У надзвичайно складний період саме цей рух об’єднав суспільство, створив дієву структуру громадських організацій, груп людей, готових взяти на себе вирішення найбільш нагальних і болючих проблем держави.

Бібліографічна підбірка про волонтерів великих і малих, яким під силу вирішити будь-які питання. Вони завзято допомагають військовим і цивільним розв’язувати проблеми, з якими зіткнулася наша країна у період війни. Допомагають вимушеним переселенцям з прихистком, облаштуванням побуту, військовим у придбанні не лише амуніції, а й літаків. Втративши власний бізнес, намагаються налагодити його на новому місці, водночас допомагаючи іншим. Рятують і прилаштовують у безпечні місця тварин. Підтримують збором коштів, благодійними аукціонами, акціями і концертами.

Ангел із написом “мир”. Як арт-терапія допомагає дітям-переселенцям у львівській лікарні [Електронний ресурс] / Катя Москалюк // Евакуація.city. – 2022. – 4 квітня. – Режим доступу: https://bit.ly/3cafqAv. – Дата звернення: 04.08.2022.

Волонтери благодійного фонду "Із янголом на плечі" приходять у лікарні, щоб зайняти дітей та дорослих творчістю та подарувати їм хоча би одну годину щастя.

Благодійник знайшовся: крило російського безпілотника, збитого на Донбасі, у Львові обміняли на "старлінки" для ЗСУ [Електронний ресурс] // Еспресо. – 2022. – 2 серпня. – Режим доступу: https://bit.ly/3vMmPgl. – Дата звернення: 06.08.2022.

Благодійники “Восток-SOS” допомогли евакуювати понад 25 тисяч українців з охоплених війною регіонів [Електронний ресурс] / Євгеній Романов // АрміяINFORM. – 2022. – 30 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3z3r892. – Дата звернення: 05.08.2022.

“Наш фонд виник у 2014 році, команда сформувалася здебільшого з представників тимчасово окупованих територій Луганська, Криму, Донецької області. Ми допомагали постраждалим від російської агресії. Навесні 2015 року була зареєстрована благодійна організація “Благодійний фонд “Восток-SOS”, яка продовжила підтримувати жертв та переселенців, працювати над відновленням регіону, що постраждав від військової агресії, сприяти демократичним змінам у регіоні та країні в цілому. Наразі, допомагаємо тим, хто перебуває на лінії зіткнення або вже виїхав та мешкає в компактних поселеннях по всій країні”, – розповідає Юлія Красільнікова.

Боротьба в тилу. Олексій Плаксій – волонтер, водій, возить вантажі в зону бойових дій [Електронний ресурс] // Суспільне Кропивницький. – 2022. – 4 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3APgwft. – Дата звернення: 03.08.2022.

Брелок за $1000. Як підприємець переробляє уламки ворожого літака та купує дрони для ЗСУ [Електронний ресурс] / Альона Низовець // Liga.net. – 2022. – 11 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3ziy6I1. – Дата звернення: 02.08.2022.

За два тижні їм вдалось зібрати $ 400 000 і подарувати 400 брелоків.

В Івано-Франківську запрацював безкоштовний літній табір для дітей [Електронний режим] // Суспільне Новини. – 2022. – 17 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3z695yU. – Дата звернення: 05.08.2022.

Тут волонтери навчають дітей, граються та проводять для них майстер-класи. У табір зареєструвалася рекордна кількість учасників – понад 500 дітей. Серед них є понад 30 дітей із родин, які через повномасштабну війну були змушені переїхати на Прикарпаття. 

"Важко розрізнити, де бруд, а де труп". Як волонтери ризикують життям, щоб урятувати інших [Електронний ресурс] / Керрі Девіс // BBC News. – 2022. – 24 травня. – Режим доступу: https://bbc.in/3RBQt11. – Дата звернення: 05.08.2022.

Волонтери кажуть, що за останні кілька тижнів дедалі більше людей хочуть виїхати з Херсона, оскільки Росія посилює контроль над окупованою територією. Водії-добровольці перетинають лінію фронту для евакуації мирного населення з Херсона та інших підконтрольних Росії районів на сході України.

Везла їжу собакам у притулок: історія про розстріляну київську волонтерку Анастасію Яланську [Електронний ресурс] / Даша Гришина // Вечірній Київ. – 2022. – 20 березня. – Режим доступу: https://bit.ly/3o1HsRn. – Дата звернення: 04.08.2022.

Анастасії Яланській було 26. Вона любила музику та книги. А ще багато писала й казала, що вчиться це робити так, щоб хотілося читати. Життя Насті обірвалося на 10 день війни – 4 березня у Бучі. Тоді дівчина разом з двома друзями Сергієм Устименком та Максимом Кузьменком поверталися з собачого притулку, куди завозили корм.

Вєдєнєєв, Д. Волонтерський рух в Україні в ході російсько-української війни: ризики праці та форми державного і громадського визнання / Дмитро Вєдєнєєв, Олександр Турчак // Військово-науковий вісник. – 2018. – Вип. 30. – С. 206–216. – Режим доступу: https://bit.ly/3RwMrXO. – Дата звернення: 03.08.2022.

«Відважні і дивовижні»: сьогодні в Україні та світі відзначають Міжнародний день волонтера [Електронний ресурс] // Вчасно. – 2018. – 5 грудня. – Режим доступу: https://bit.ly/3NVaLzO. – Дата звернення: 06.08.2022.

Волонтер Ірина Довгань стала відомою на весь світ після випадкового фото, на якому її, прикуту до «стовпу сорому» з українськими прапорцями, б'ють і принижують розлючені сепаратисти. Після звільнення з ОРДО Ірина активно займається волонтерською діяльністю. Протягом усіх цих років вона підтримує сім'ї полонених військових і цивільних, які незаконно утримуються в підвалах окупованого Донбасу. Житель Слов'янська Петро Дудник з 2014 року врятував 4 тисячі людей, а 16 тисяч жителів окупованих територій Донецької області завдяки йому були вивезені на мирну територію. Він організував центр для переселенців, через який пройшло понад 200 осіб, 47 з яких живуть там і зараз.

Війна на кіберфронті: українська ІТ-армія “поклала” вже понад 4 тисячі російських ресурсів [Електронний ресурс] / Віолетта Орлова // УНІАН. – 2022. – 27 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3uP5cw2. – Дата звернення: 04.08.2022.

IT-армія України – спільнота IT-спеціалістів, створена наприкінці лютого 2022 року для нейтралізації ворога в інформаційному та кіберпросторі. До складу ІТ-армії входить понад 300 тис. волонтерів. ІТ-армія об’єднала як і українських, так і іноземних професіоналів.

“Вогник Запоріжжя” разом з Центром патріотичного виховання молоді запустили волонтерський хаб [Електронний ресурс] / VLAD // МИГ. – 2022. – 7 квітня. – Режим доступу: https://bit.ly/3P9bcaS. – Дата звернення: 06.08.2022. – Також: Щоб допомогти під час війни не потрібно бути суперменом, – “Вогник Запоріжжя” [Електронний ресурс] / Елена // МИГ. – 2022. – 25 квітня. – Режим доступу: https://bit.ly/3Izy8xH. – Дата звернення: 06.08.2022.

Наш штаб з ранку до вечора приймає заявки від ЗСУ, ТРО, які ми намагаємося закривати. Це і тактичне спорядження, і медикаменти, і продукти, також фінансова допомога. Крім того, ми організували виробництво ременів для автоматів, виготовляємо аптечні підсумки, шиємо бронежилети. Вже закупили майже 1500 налобних ліхтариків, 900 роздали, інші комплектуємо. Сонячні батареї, рації, моноклі, біноклі, цей список має десь тисячу позицій. Для цивільного населення та бійців тероборони фахівці проводять тренінги з першої невідкладної допомоги, навчають володіти зброєю. 

“Волонтер – ціль № 2 для ворога”: урбаніст Влад Самойленко про порятунок людей з Ірпеня й Чернігова. А також про важливі висновки щодо волонтерства, які зробив під час поїздок у блокадні міста [Електронний ресурс] / Вероніка Масенко // The Village. – 2022. – 19 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3O0IhEN. – Дата звернення: 03.08.2022.

«Яка може бути урбаністика, коли твоїй країні загрожують ракети і танки», – каже Влад Самойленко, засновник ініціативи Urban Crew. До війни Urban Crew рятувала людські життя опосередковано – борючись за острівці безпеки та регульовані наземні переходи в Києві. Тепер частина команди захищає країну зі зброєю в руках, частина – вивозить людей з-під обстрілів і передає їжу в блокадні міста.

Волонтерами не народжуються, або «Після війни в нас буде дуже багато роботи» [Електронний ресурс] / Олена Белінська // Точка доступу. – 2015. – 19 січня. – Режим доступу: https://bit.ly/38WtBYH. – Дата звернення: 03.08.2022. 

Про “воїнів добра” – волонтерів одного з найбільших підприємств Кіровоградщини компанії “Велта”.

Волонтери Житомира виготовляють пічки для військових, які перебувають у зоні активних бойових дій [Електронний ресурс] // Суспільне Новини. – 2022. – 22 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3nZklqC. – Дата звернення: 03.08.2022.

Від початку повномасштабного вторгнення волонтери з Житомира виготовили та передали військовослужбовцям, які боронять державні кордони України, більше 200 пічок. Координатор волонтерської майстерні Сергій Защипас каже, що наразі працюють над новими розробками.

Волонтери про те, які країни підтримують Черкаси та як доставляють допомогу з-за кордону (ВІДЕО) [Електронний ресурс] // 18000.com.ua. – 2022. – 16 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3QnzpeR. – Дата звернення: 06.08.2022.

Волонтерки, які щодня виготовляють маскування для військових у Луцьку: "Будемо плести до перемоги" [Електронний ресурс] / Ольга Шершень // Волинські новини. – 2022. – 9 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3O52NUO. – Дата звернення: 07.08.2022.

Десятки волонтерів – і лучан, і переселенців, які нині оселилися в місті, – щодня скрупульозно працюють над виготовленням маскувальних сіток та костюмів для військових.

Волонтерство в Україні. Як допомогти тим, хто допомагає? [Електронний ресурс] / Богдана Костюк // Радіо Свобода. – 2014. – 4 грудня. – Режим доступу: https://bit.ly/3aikthP. – Дата звернення: 06.08.2022.

Рік тому на київському Майдані українці сформували волонтерські групи для підтримки Революції гідності. Пізніше, коли Росія окупувала Крим і частину територій Донбасу, навчені досвідом Майдану волонтери розпочали унікальні за розміром і форматом акції з підтримки українських учасників антитерористичної операції і переселенців. Фактично, волонтери взяли на себе функції держави із забезпечення армії, Національної гвардії, добровольчих батальйонів і військових госпіталів усім необхідним.

Волонтерство зробило Україну непереможною у 2014 році й робить непереможною сьогодні – Президент [Електронний ресурс] // Президент України Володимир Зеленський. Офіційне інтернет-представництво. – 2021. – 5 грудня. – Режим доступу: https://bit.ly/3IzVcfM. – Дата звернення: 06.08.2022.

Волонтерський рух в Україні як нова форма взаємодії влади і громадянського суспільства [Електронний ресурс] // Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України. – Режим доступу: https://bit.ly/3NRoDLc. – Дата звернення: 06.08.2022.

Волонтерський рух "Трибунал для Путіна" зібрав понад 10 тис. доказів злочинів армії РФ в Україні [Електронний ресурс] // Еспресо. – 2022. – 15 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3NZKiBV. – Дата звернення: 05.08.2022.

Волонтерські карети “швидкої допомоги” вивозять людей із гарячих точок: репортаж із Лисичанська [Електронний ресурс] // ТСН. – 2022. – 3 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3o3Vj9K. – Дата звернення: 04.08.2022.

Засновник волонтерської організації В’ячеслав Запорожець розповідає, що щодня із зони бойових дій евакуюють 20-30 осіб. Загалом вивезли вже близько двох тисяч. “Зараз у нас 20 швидких, 40 водіїв, десять медперсоналу”, – додає він.

Вражає своєю хоробрістю. Історія екстремальної психологині з фронтового Харкова [Електронний ресурс] / Тетяна Доцяк // Вікна. – 2022. – 4 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3cehc3G. – Дата звернення: 05.08.2022.

Зараз екстремальна психологиня Світлана Лєбєдєва навчає майбутніх рятівників ДСНС. У вільний час розвозить медикаментита гарячу їжу, які купує за власні гроші. Коли вдається, евакує людей.

Врятував тисячі людей в Маріуполі і відкрив притулок в Дніпрі: історія волонтера Тузова [Електронний ресурс] / Іван Бойко // УНІАН. – 2022. – 2 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3x4nYjk. – Дата звернення: 02.08.2022. 

35-річний тренер з боротьби Євген Тузов, який допомагав з укриттям шести тисячам людей в Маріуполі переїхав до Дніпра і відкрив там притулок для тих, хто був змушений тікати від війни. Ще на початку війни Євген став комендантом одразу трьох укриттів в Маріуполі, де від постійних бомбардувань ховалися 6 тисяч людей в умовах нестачі харчів, а особливо – води (її топили зі снігу та набирали з калюж).

Все задля перемоги: у Львові школярі замість випускного балу організували збирання коштів для ЗСУ [Електронний ресурс] // ТСН. – 2022. – 6 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3PvXzT7. – Дата звернення: 06.08.2022.

Це вже не перше благодійне збирання для українських захисників. Раніше діти уже збирали гроші на бус для військових та навіть придбали авто. Щойно школярі придбають ще один автомобіль – обидві машини одразу поїдуть на фронт.

“Герої”: історія Павла Нетьосова про 40 днів протистояння на Київщині [Електронний ресурс] // Суспільне Мовлення. – 2022. – 23 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3o6DU0o. – Дата звернення: 04.08.2022.

У 2014 році Павло Нетьосов пішов на війну волонтером у складі групи пошуковців «Евакуація 200» — повертати загиблих Героїв додому. Потім ініціював і створив Стіну Пам’яті на мурах Михайлівського собору в Києві. А в день повномасштабного вторгнення Павло Нетьосов пішов боронити рідну Київщину від російської навали. 

Горбачевський, Т. Мережа волонтерських організацій допомоги АТО (2014–2017 роки) / Тарас Горбачевський // Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Гуманітарні науки. – 2019. – Вип. 16. – С. 124–131. – Режим доступу: https://bit.ly/3ID5SdD. – Дата звернення: 03.08.2022.

Волонтерський рух став насамперед віддзеркаленням недостатньої державної підтримки в найважливішому напрямі – боротьбі з агресором та проросійськими бойовиками на Донбасі. Найбільше волонтерських об’єднань зафіксовано в областях, суміжних із зоною АТО, зокрема в Харкові, Дніпрі, Запоріжжі. Не останню роль у допомозі армії України відіграли і волонтери із західних областей України. 

20+ волонтерських організацій та ініціатив, які працюють в тилу і допомагають цивільним [Електронний ресурс] / Христина Буцко // БЖ. – 2022. – 28 березня. – Режим доступу: https://bit.ly/3cfyHjV. – Дата звернення: 04.08.2022.

9-річний хлопчик зі Львова зібрав 120 тисяч гривень для ЗСУ [Електронний ресурс] // Вголос. – 2022. – 25 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3zhynup. – Дата звернення: 02.08.2022. – Також: 9-річний львівський футболіст зібрав кошти і купив машину для ЗСУ: триває збір ще на два авто [Електронний ресурс] / Катерина Тополюк // 032. Сайт міста Львова. – 2022. – 17 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3PcekCW. – Дата звернення: 02.08.2022. – Також: 9-річний футболіст зібрав понад 200 тисяч гривень на купівлю автомобілів для ЗСУ [Електронний ресурс] / Артем Будрін // УНІАН. – 2022. – 16 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3OdKJrl. – Дата звернення: 02.08.2022.

Лука Аронов зібрав 120 тисяч гривень для того, щоб придбати авто Збройним силам України. Так, маленький футболіст провів на своїй сторінці у соціальних мережах розіграш поштових марок. Восьмеро осіб виграли комплект марок і конверт серії «Русскій воєнний корабль … всьо!».

10-річна волонтерка з Одеси плете для захисників браслети, що можуть врятувати життя [Електронний ресурс] / Діана Кречетова // Українська правда. – 2022. – 1 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3z8lItC. – Дата звернення: 02.08.2022. – Також: Браслети, які рятують життя: 10-річна дівчинка в’яже незвичайні прикраси для воїнів [Електронний ресурс] // VSN. – 2022. – 16 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3RAN56H. – Дата звернення: 02.08.2022 ; Діти підтримують ЗСУ: 10-річна одеситка плете браслети з паракорду для воїнів [Електронний ресурс] / Юлія Закірова // Realist. – 2022. – 1 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3PqPyyI. – Дата звернення: 02.08.2022.

Браслети, які плете Марійка, унікальні тим, що за хвилину перетворюються у 3-5 метрів міцної мотузки, якою можна перев’язати рану, зупинити кровотечу або зміцнити укриття.

10-річна чемпіонка світу з шашок зібрала на вуличних турнірах понад 20 тис. грн для ЗСУ [Електронний ресурс] / Вікторія Андрєєва // Українська правда. Життя. – 2022. – 12 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3z0xnuh. – Дата звернення: 05.08.2022. – Також: На своєму місці: діти України збирають гроші для ЗСУ граючи в шахи та шашки [Електронний ресурс] // Міністерство освіти і науки України. – 2022. – 13 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3P8OGPA. – Дата звернення: 05.08.2022. – Також: Діти в Києві грають в шашки з перехожими за гроші для української армії [Електронний ресурс] // Хмарочос. – 2022. – 12 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3AP49Ql. – Дата звернення: 05.08.2022.

Щоб зібрати кошти, дівчинка запрошувала охочих зіграти із нею у шашки та зробити пожертву. За 9 днів вона зібрала 21 тисячу гривень. Усі виграні кошти дівчина особисто передала на підтримку Збройних сил України, повідомляє Сергій Притула.

10-річний хлопчик купив для ЗСУ зарядний пристрій на сонячній батареї. ФОТО [Електронний ресурс] / Діана Кречетова // Українська правда. – 2022. – 15 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3o3Bors. – Дата звернення: 06.08.2022.

Остап розповів, що витратив усі свої заощаджені 300 доларів, щоб допомогти військовим. Ці гроші хлопчику дарували на свята.

Діти країни: розваги для відваги [Електронний ресурс] / Юлія Овсяник // Zbruc. – 2022. – 29 березня. – Режим доступу: https://bit.ly/3ch7cGV. – Дата звернення: 04.08.2022.

За радість на дитячих лицях – є і такий фронт на цій війні. Він працює у Львові, у ньому об’єдналися громадські діячі, волонтери, митці, письменники, психологи та педагоги. Для вимушено переселених дітей організовують читання, художні майстер-класи, мініконцерти, а також зустрічі з психологами й уроки української мови. Координатори «Розваг для відваги» впроваджують також спортивні заняття та основні уроки для старшокласників, які не можуть продовжити дистанційне навчання у своїх школах.

Дніпровські волонтери передали 3 карети швидкої допомоги військовим ЗСУ [Електронний ресурс] // Дніпро.tv. – 2022. – 29 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3B0mSIG. – Дата звернення: 04.08.2022.

Військові ЗСУ співпрацюють зі штабом від самого початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Для максимальної ефективності волонтери швидко побудували тісну співпрацю з міською владою та міжнародними благодійними фондами. Волонтери кажуть, для українських захисників карети доставили з Туреччини. Чекали на них рівно три тижні.

До добра привчають з дитинства: графік 9-річного волонтера витримає не кожен дорослий [Електронний ресурс] / Ірина Тимчишин // Вікна. – 2022. – 23 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3z9kxKv. – Дата звернення: 04.08.2022.

Для допомоги іншим достатньо просто бажання, й вік цьому не перешкода, живий доказ цьому дев’ятирічний волонтер в Івано-Франківську Максим Кваснюк. Хлопець вправно вправляється з необхідними волонтерськими завданнями й допомагає людям, які щойно прибули з гарячих областей. Коли ж переселенці бачать, що їм ладна допомагати навіть дитина, то прагнуть обійняти та розцілувати хлопця, адже він здатен дати величезну емоційну підтримку й своїм прагненням допомагати підняти дух. 

Дядя Жора: Нині діти інші – співають гімн з рукою біля серця. Це пробиває на сльози [Електронний ресурс] / Віталій Тараненко // Главком. – 2022. – 29 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3uQEwe5. – Дата звернення: 04.08.2022.

Велика команда хлопців та дівчат самоорганізувалися і з перших днів війни створили волонтерський штаб «4.5.0». Намагаємося задовольняти запити нашої армії та переселенців – багато купували броніків, тепловізорів та інших необхідних речей; роздавали засоби гігієни, медикаменти та гуманітарку. Плануємо незабаром провести кілька благодійних заходів, щоби зібрати кошти для ЗСУ. Я у квітні заснував благодійний фонд «Центр добра». Шукаю виходи на міжнародних партнерів та фонди, хочу більше зосередитися на допомозі дітям, які постраждали від війни. Вийшли на італійський госпіталь, просимо 50 інвалідних візків, у тому числі для постраждалих дітей та дорослих. 

Жужа, Л. Волонтерство АТО як політичний інститут: сутність та вплив на громадянське суспільство України / Лілія Жужа // Сучасне суспільство. – 2015. – Вип. 1 (1). – С. 38–49. – Режим доступу: https://bit.ly/3Obxjwf. – Дата звернення: 03.08.2022.

Волонтерство АТО докорінним чином змінило уявлення щодо функцій громадянського суспільства. Зміна уявлень спричинила зміну ролі та місця інститутів громадянського суспільства в Україні, змінилися їх значення та взаємовідносини з державою.

“Забув відчуття, коли тримаєш сина на руках”: як це – бути волонтером під час російсько-української війни [Електронний ресурс] // Zn,ua. – 2022. – 27 березня. – Режим доступу: https://bit.ly/3csjmNi. – Дата звернення: 03.08.2022.

Поки українські військові відбивають атаки ворога, волонтери допомагають як мирним жителям, так і військовослужбовцям. Про те, як бути волонтером під час війни розповів Антон Сененко.

«Залишалось або померти у підвалі, або під обстрілами»: у Луцьку розважали мам, які відчули на собі жахіття війни (фото) [Електронний ресурс] / Вікторія Семенюк // Волинські новини. – 2022. – 9 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3yHHBOW. – Дата звернення: 05.08.2022. 

У Луцьку відбувся благодійний концерт із фуршетом – «День для МАМИ» для вимушених переселенок. Дійство відбулося у неділю, 8 травня, у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків, що на території культурно-розважального центру «Адреналін Сіті». Як повідомила одна із організаторок заходу, голова ГО «Ініціатива Вільний Простір» Наталія Дятловська, головною метою та ідеєю івенту було зробити добру справу та відволікти від важких думок жінок, які постраждали внаслідок російської агресії. Організатори дійства тішили гостей свята не лише якісною музикою та запальними танцями, а й смачними пригощаннями та подарунками. Окрім того, вона зазначила, що постійно думає про жінок та дітей, яких примусово вивезли на непідконтрольні Україні території. 

Зоопатруль. Як волонтери рятують покинутих тварин у Києві та чи є надія на їх спасіння після місяця війни [Електронний ресурс] / Марія Молодковець // НВ. – 2022. – 23 березня. – Режим доступу: https://bit.ly/3IIhX0R. – Дата звернення: 05.08.2022. – Також: Зоопатруль: хто рятує тварин у Києві під час війни [Електронний ресурс] // BABYLON'13. – 2022. – Режим доступу: https://bit.ly/3yAfCRa. – Дата звернення: 05.08.2022 ; Рятівник кішки Шафи з Бородянки – про роботу Зоопатруля [Електронний ресурс] / Євген Кібець // Vogue.ua. – 2022. – 10 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3PsQnH7. – Дата звернення: 05.08.2022.

Євген Кібець приєднався до "Зоопатруля" через 4 дні після його створення. "Перший місяць ми опікувалися порятунком тварин із замкнених квартир у Києві. Але щойно звільнили область,– поїхали туди 14-ма патрулями". Спершу з Київської області рятували й вивозили по 30 тварин. За 2,5 місяці існування "Зоопатруля" команди врятували понад п’ятсот звірів. Окрім котиків і собак, серед підопічних були шиншили, папуга, морські свинки, щури. "Одного разу павича попросили забрати – він прибився до ділянки від сусідів (будинок згорів). Але найбільше, звісно, саме котів".

Із дому на фронт. Як черкаська родина ліпить вареники на передову [Електронний ресурс] / Єлєна Щепак // 18000.com.ua. – 2022. – 14 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3HwsfRe. – Дата звернення: 06.08.2022.

11 років тому черкасець отримав виробничу травму, яка прикувала його до візка. Чоловік не склав руки і вирішив допомагати Збройним Силам інакше. Разом із сім’єю щотижня ліпить по дві тисячі вареників і відправляє їх на фронт.

“Іншого життєвого сценарію не уявляю”: як харківський волонтер Станіслав Жадан евакуює людей з територій, де тривають обстріли [Електронний ресурс] // Informator.ua. – 2022. – 12 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3aJZ2Gr. – Дата звернення: 02.08.2022.

«На початку ми допомагали мешканцям Північної Салтівки. Організувалися, сіли до особистих авто, та поїхали вивозити звідти людей. Те, що пережили люди, неможливо передати словами. Це жах. Городяни жили у підвалах, голодні, під постійними обстрілами, без води, газу, їжу готували за можливості на вулиці. З Північної Салтівки нам вдалося вивезти 600 людей. Наразі ми евакуюємо людей зі звільнених сіл області», розповідає волонтер.

Кава для перемоги. Історія херсонця, який власноруч створив кавотяг у Львові [Електронний ресурс] // НТА. – 2021. – 1 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3aDhd0w. – Дата звернення: 05.08.2022.

Кавотяг у Скнилівському парку – це не просто робота, але й допомога захисникам на передовій на Херсонщині. Частину коштів із заробітку віддають на допомогу військовим. «Моя дружина зі Львова. Ми приїхали сюди з першого дня. Бо ми навіть не в Херсоні живемо, а на лівому березі, де міст через Дніпро. Якби міст підірвали, ми би не змогли переїхати. Ми дісталися до Львова важко, їхали машиною: двоє дітей, дружина і собака. Дуже швидко збиралися, в чому були одягнені, в тому сіли і поїхали. Часу збиратися не було. Це були перші години. Ми переїхали через міст, і вже через півтори години почалися бої на мості і перед мостом. Ми б вже не виїхали. З перших днів у Львові ми з кумом моїм в теробороні були. Вночі і вдень патрулювали», – пригадує своє 24 лютого Дмитро.

Кава й пироги: переселенці з Ірпеня і Бородянки відкрили кав’ярню у Львові [Електронний ресурс] / Настя Дзюбак // Texty.org.ua. – 2022. – 3 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3ROzhWv. – Дата звернення: 05.08.2022. – Також: Війна дає сміливість для мрії: як хлопці з Ірпеня та Бородянки відкрили кав’ярню у Львові [Електронний ресурс] / Ірина Петренко // Liga.net. – 2022. – 4 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3apXjpi. – Дата звернення: 05.08.2022.

19-річний Іван Демченко з Бородянки та 31-річний Сергій Стоян з Ірпеня відкрили свою кав'ярню з пирогами у Львові. «Військових ми пригощаємо кавою безплатно. Щотижня перераховуємо частину коштів на ЗСУ. Зараз шукаємо, де купити різне приладдя й одяг для військових. Вирішили, що це конкретніші справи, ніж просто переказ коштів на рахунок», – каже Сергій.

«Квартири віддав переселенцям». Лучанин евакуйовує з гарячих точок людей з інвалідністю : інтерв'ю / Ольга Шершень // Волинські новини. – 2022. – 9 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3cj3sED. – Дата звернення: 06.08.2022. 

Владислав Волох, 40-річний лучанин до 24 лютого 2022 р. провадив підприємницьку діяльність та волонтерив у реабілітаційному комплексі «Агапе», що в Боратині. Під опікою чоловіка – донька з інвалідністю та матір на візку. Після початку повномасштабної війни він вивіз сім’ю за кордон, а сам пішов добровольцем у батальйон оперативного реагування «Луцьк». Спершу поєднував чергування на блокпостах у Луцькій громаді та вивезення людей з інвалідністю в безпечні місця у країнах Європи. Згодом повністю присвятив себе евакуації неповносправних, зокрема з гарячих напрямків чи окупованих територій країни. Доводилось вивозити людей з місць, де тривали активні бойові дії та була велика загроза життю.За понад два місяці йому та однодумцям вдалося вивезти більш як 400 людей з інвалідністю та їхніх рідних, які ними опікуються. Робота, однак, не зупиняється ні на мить. Є дуже багато дзвінків», – зазначає Владислав Волох. Окрім того, він доставляє гуманітарні вантажі з-за кордону та розвозить у рідному місті продуктові набори нужденним.

Кінотеатр для переселенців, ігрова кімната й сопілка: як діти допомагають дітям на війні [Електронний ресурс] / Катерина Амеліна // Liga.net. – 2022. – 5 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3m7NHSQ. – Дата звернення: 06.08.2022.

Історії трьох українців, які включилися у допомогу одноліткам під час війни.

Кудлата провідниця. Історія собаки Ніколь із Укрзалізниці, яка разом з власницею допомагає евакуювати людей із небезпечних регіонів [Електронний ресурс] // НВ. – 2022. – 14 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3yIy8XB. – Дата звернення: 02.08.2022. – Також: Кудлата провідниця: як собака Ніколь допомагає “Укрзалізниці” евакуювати людей. Фото [Електронний ресурс] / Олена Барсукова // Українська правда. – 2022. – 18 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3z4p8gN. – Дата звернення: 02.08.2022.

"Якщо зустрінете її під час подорожі, не дивуйтеся – вона знає свою справу, адже за плечима в неї та її хазяйки вже більше десятка евакуаційних рейсів", – кажуть в "Укрзалізниці". Під час поїздки Ніколь буде вашою подругою, подбає про порядок та допоможе впоратися зі стресом, додає перевізник.

“Купи шеврон – підтримай ніколівську тероборону”: У піцерії “Запічок” продають нашивки, виручені гроші віддають ЗСУ [Електронний ресурс] // Преступности.НЕТ. – 2022. – 8 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3o2Kt47. – Дата звернення: 04.08.2022.

Мадрига, Т. Волонтерський рух в Україні в умовах зовнішньої агресії / Тетяна Мадрига // Прикарпатський вісник НТШ. Думка. – 2018. – № 6. – С. 96–106. – Режим доступу: https://bit.ly/3cjW9Ne. – Дата звернення: 03.08.2022.

Мазь на передову: як викладачі та студенти виготовляють ліки для військових [Електронний ресурс] // 5 канал. – 2022. – 26 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3uQoT6y. – Дата звернення: 02.08.2022. – Також: У франківському медуніверситеті роблять мазі на передову [Електронний ресурс] // Репортер. – 2022. – 26 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3RBqiHW. – Дата звернення: 02.08.2022.

Ідея виготовлення мазі виникла у викладачів. На початку російського вторгнення вони допомагали волонтерам із пошуком медикаментів для військових. І зіткнулися з браком мазей, незамінних на передовій. Вирішили самі взятися за їх виготовлення.

Майже два мільйони гривень: “Друга Ріка” відзвітувала про благодійні збори та анонсувала наступні концерти [Електронний ресурс] // Еспресо. – 2022. – 2 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3o1Tieq. – Дата звернення: 06.08.2022. – Також: "Друга Ріка" зібрали майже 2 мільйони гривень для ЗСУ під час благодійного туру [Електронний ресурс] // Суспільне Культура. – 2022. – 2 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3RCp5jp. – Дата звернення: 06.08.2022.

Рок-гурт "Друга Ріка" надалі працює на приближення перемоги України над ворогом. У червні колектив продовжить свій благодійний тур "Хто, якщо не ми?". Концерти відбудуться у містах Європи, у тому числі України. Хтось зі зброєю в руках захищає територіальну цілісність, а хтось збирає кошти на благодійних концертах.

«Ми знову покликали своїх». Як під час війни працює «Зграя» – одна з найбільших волонтерських спільнот України [Електронний ресурс] / Анастасія Бойченко // #ШоТам. – 2022. – 5 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3IGcPuu. – Дата звернення: 04.08.2022. – Також: “Зграя”, що працює на перемогу. Один день з життя волонтерського штабу у Києві [Електронний ресурс] / Петро Боднар // Texty.org.ua. – 2022. – 22 березня. – Режим доступу: https://bit.ly/3z5cJsX. – Дата звернення: 04.08.2022.

Волонтерський рух «Зграя» народився під час Революції гідності. Це абсолютно «свої» люди, які збираються разом тоді, коли хтось потребує їхньої допомоги. А коли потреба закрита й нових запитів немає – «свої» розходяться по звичних роботах. Знаючи, що будь-якої миті знову зберуться разом.

«Мої картини можуть бути спогадами». Як львівська студентка допомагає ЗСУ мистецтвом [Електронний ресурс] / Мар’яна Баглай // Zaxid.net. – 2022. – 1 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3O312Y1. – Дата звернення: 02.08.2022.

Оксана Мрозек, студентка другого курсу Українського католицького університету, пише картини, які потім продає на аукціоні й тим самим допомагає ЗСУ.

На благодійних концертах дитячий духовий оркестр з Вінниччини зібрав 45 тисяч гривень для армії і волонтерського штабу [Електронний ресурс] / Діана Праведна // Vежа. – 2022. – 30 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3PtSkDh. – Дата звернення: 06.08.2022. – Також: “Треба допомагати армії!” У Вінниці дитячий духовий оркестр з Браїлова збирає гроші для ЗСУ [Електронний ресурс] // Вінниця.info. – 2022. – 3 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3c5yxeW. – Дата звернення: 06.08.2022.

«В нашому оркестрі діти – справжні патріоти своєї країни. Їх батьки, дядьки, і в мене два сини – служать у нашому війську. Всі вони патріоти. Тому, ми не можемо спокійно дивитися на те, що відбувається. Хоч чимось треба допомогти армії! Наших земляків дуже багато воюють. Багато, нажаль, і загинуло. Сьогодні у Браїлові прощаються ще з одним нашим загиблим військовим. Тож, ми не можемо бути осторонь. Ми повинні допомагати країні», – пояснив керівник оркестру Віталій Тодосюк.

На Буковині продавали букети півоній, щоб зібрати кошти на авто для військових [Електронний ресурс] // Укрінформ. – 2022. – 14 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3c4VAGL. – Дата звернення: 03.08.2022.

«Навіть якби собаки панікували, я б їх все одно тягнула». НВ поговорив з дівчиною, яка рятувала собак-інвалідів в Ірпені [Електронний ресурс] / Марія Кабацій // НВ. – 2022. – 11 березня. – Режим доступу: https://bit.ly/3ARvgKF. – Дата звернення: 05.08.2022.

Найгарячішими точками Харкова на велосипеді – історія веловолонтерки (Відео) [Електронний ресурс] // Дом. – 2022. – 5 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3IDvoiV. – Дата звернення: 01.08.2022. – Також: Під обстрілами на велосипеді: харківська волонтерка розвозить їжу на ліки по “гарячих точках” [Електронний ресурс] // Varta1. – 2022. – 8 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3O9Fglw. – Дата звернення: 01.08.2022. – Також: Попри обстріли, волонтерка із Харкова доставляє допомогу на велосипеді, але скаржиться лише на пробиті колеса [Електронний ресурс] // my.новини. – 2022. – 8 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3cht3xH. – Дата звернення: 01.08.2022.

У мирному житті Наталя Харченко – альпіністка. Подолала з десяток вершин у світі. Цього літа планувала піднятися на майже 5-кілометрову гору Матергорн у Швейцарії, а натомість розвозить продукти на руїни Салтівки.

Намиста для ЗСУ та сотні годин волонтерства: як живе львівська творча Майстерня Птичка під час великої війни [Електронний ресурс] / Адріана Стахів // Еспресо. – 2022. – 3 серпня. – Режим доступу: https://bit.ly/3zZDZK0. – Дата звернення: 06.08.2022.

Народний Bayraktar: українці за 3 доби назбирали для ЗСУ 600 мільйонів гривень [Електронний ресурс] / Іван Магуряк // 24 канал. – 2022. – 24 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3caPncp. – Дата звернення: 05.08.2022. – Також: Майже половина збору «Народний Байрактар» забезпечили внески до 100 грн. У фонді Притули розповіли, як люди скидувались на безпілотники [Електронний ресурс] / Любов Петрушко // Forbes. – 2022. – 5 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3uMr0In. – Дата звернення: 05.08.2022.

“Ми українці – ми є сила, ми можемо перевертати світ, ми можемо переписувати історію. Того, що ви зробили за останні 3 дні – не зробив ніхто”, – наголосив Притула.

Не викидайте викурену електронну сигарету – айтівці зроблять із неї повербанк для ЗСУ [Електронний ресурс] / Ірина Петренко // Liga.net. – 2022. – 21 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3tbknPc. – Дата звернення: 02.08.2022.

П’ятеро айтівців – двоє дівчат та трійко хлопців – вирішили власноруч збирати волонтерські портативні зарядки для ЗСУ. Іван та його колега мають технічні знання і до війни вміли паяти. Решта вчилися в процесі. "А заряджений телефон для військового – це, як мінімум, мобільність. У деяких ситуаціях може зберегти життя", – переконаний Іван.

Новікова, В. Місце та роль жінок у волонтерському русі в період проведення АТО (2014–2018) / В. Новікова // Воєнно-історичний вісник. – 2019. – № 2. – С. 38–49. – Режим доступу: https://bit.ly/3PsADEb. – Дата звернення: 03.08.2022. 

Олімпійський чемпіон з Хмельницького вирішив продати свої медалі, аби допомогти бійцям ЗСУ [Електронний ресурс] / Неля Шпулак // Суспільне Спорт. – 2022. – 5 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3yZt5Dy. – Дата звернення: 03.08.2022. – Також: Медалі олімпійського чемпіона з Хмельниччини “зібрали” на два квадрокоптери для артилеристів [Електронний ресурс] // ua-story.com.ua. – 2022. – 5 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3IBi7Hx. – Дата звернення: 03.08.2022.

Олімпійський чемпіон-веслувальник з Хмельницького Сергій Нагорний вирішив продати свої медалі, зокрема, і “золото” з Олімпіади 1976 року, що проходила у Монреалі, аби зібрати гроші для захисників. 220 000 гривень – cаме така сума необхідна для придбання двох квадрокоптерів підрозділу, в якому служить його син-артилерист.

Організувала кухню для тероборони у власній квартирі – Марія Бурдун [Електронний ресурс] // YouTube.ua. Перший. – 2022. – Режим доступу: https://bit.ly/3AXvVKN. – Дата звернення: 05.08.2022.

Передав 22 броніки: як 11-річний Максим з Покровська підробляє заради ЗСУ [Електронний ресурс] / Олена Барсукова // Українська правда. – 2022. – 5 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3RCtLFZ. – Дата звернення: 04.08.2022.

Через війну Максим разом з мамою Оленою та старшим братом був змушений переїхати з рідної Донеччини у Чернівці. Однак навіть на відстані від фронту хлопчик хотів бути корисним для армії, тому допомагав людям по господарству за символічну суму. 

Пес з Харкова став “волонтером” у Чернівцях: носить гуманітарку та заспокоює людей (відео) [Електронний ресурс] / Віолетта Орлова // УНІАН. – 2022. – 1 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3yIDbav. – Дата звернення: 06.08.2022.

Бельгійська вівчарка Бер стала собакою-переселенцем. Зі складу собака носить гуманітарку до волонтерського штабу. У зубах Бер може носити навіть 5-кілограмові пакети.

Підліток із Прикарпаття заради ЗСУ продав на аукціоні футболку з автографом Роналду [Електронний ресурс] / Діана Кречетова // Українська правда Життя. – 2022. – 27 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3Nv4vP1. – Дата звернення: 04.08.2022. – Також: Український школяр заради ЗСУ продав футболку з автографом Роналду: футболіст відреагував [Електронний ресурс] / Маша Тупченко // Главред. – 2022. – 28 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3QT2Y8f. – Дата звернення: 04.08.2022.

У такий спосіб Володимир Романчук хотів зробити свій внесок у перемогу. Зібрані кошти підуть на закупівлю медикаментів для українських військових. Зокрема, на потреби територіальної оборони та воїнів Збройних сил України з Прикарпаття.

Площею 900 квадратних метрів: у мережі показали маскувальну сітку, яку сплели волонтери [Електронний ресурс] // 5 канал. – 2022. – 16 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3tOle8G. – Дата звернення: 04.08.2022.

Тепер ця маскувальна сітка захищатиме українські винищувачі.

"Повернись живим" за добу зібрали 30 млн гривень на "літачок" для армії [Електронний ресурс] / Ірина Лисогор // LB.ua. – 2022. – 7 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3aCxp2h. – Дата звернення: 06.08.2022.

Збір коштів було оголошено на сучасний комплекс PD-2 українського виробництва, що складається з двох безпілотників та автомобіля. Він оснащений тепловізійними камерами. Застосовується для повітряної розвідки та бойового застосування як носій бомбового навантаження. Такого в армії ще ніхто не закуповував.

«Повернись живим» першим серед фондів в Україні отримав право купувати зброю [Електронний ресурс] / Богдана Смуток // Chas.News. – 2022. – 22 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3Oc4pvT. – Дата звернення: 06.08.2022.

Це означає, що фонд зможе купувати засоби “активного ураження”, зокрема, ударні БПЛА, гвинтокрили, боєприпаси та багато чого іншого. Також “Повернись живим” тепер має право придбати необхідні товари без посередників, що полегшує справу.

Позняк-Хоменко, Н. Волонтери – сила небайдужих / Наталка Позняк-Хоменко ; Український інститут національної пам’яті. – Київ ; Тернопіль : Джура, 2020. – 360 с. – Режим доступу: https://bit.ly/3PwhXTU. – Дата звернення: 06.08.2022.

Волонтер. Це слово міцно увійшло в наш лексикон. За даними представництва ООН в Україні, починаючи з 2014 року кожен п’ятий українець мав волонтерський досвід або ж жертвував кошти на волонтерські проєкти. А якщо рахувати якісь разові акції чи просто кошти, хоч раз перераховані на армію, то, як свідчить опитування, проведене Фондом Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва та Київським міжнародним інститутом соціології, у 2015-му таких було 47 відсотків.

"Пухнастий помічник". У кропивницькому гуманітарному центрі працює пес-волонтер [Електронний ресурс] // Суспільне Новини. – 2022. – 20 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3Pwm96o. – Дата звернення: 1.08.2022. – Також: Як пес-переселенець Тед допомагає волонтерам у Кропивницькому [Електронний ресурс] / Лілія Кочерга // Громадське радіо. – 2022. – 18 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3uPwK4l. – Дата звернення: 1.08.2022.

Поки господарі розподіляють допомогу в гуманітарному центрі, пес підтримує морально працівників, і людей, що туди приходять. Із Рубіжного Вадим та Юлія виїхали наприкінці березня. Воєнні дії трирічний Тед переносить стійко, лише відтоді трохи посивів.

Робототехніка, шахи й арт-терапія: як небайдужі в Дніпрі допомагають малечі зберегти дитинство [Електронний ресурс] / Христина Венгеляускайте // Вікна. – 2022. – 6 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3uSOlZg. – Дата звернення: 05.08.2022.

ІТ-школа розширилась, власник виділив окремі кімнати для збору гуманітарної допомоги для вимушених переселенців, які через війну втратили все. Також у школі не припинили навчання робототехніки, а навпаки, додали ще кілька гуртків. Серед них шахи та арт-терапія – все, щоб діти мали своє дитинство.

Рятують життя, вивозять з гарячих точок, доставляють допомогу. Що роблять київські урбаністи під час війни? [Електронний ресурс] / Тарас Кайдан // Хмарочос. – 2022. – 30 березня. – Режим доступу: https://bit.ly/3o6jftq. – Дата звернення: 03.08.2022.

Війна вибила ґрунт з-під ніг багатьох українців, більша частина населення втратила роботу, мільйони людей вимушені були залишити свої домівки й шукати прихистку деінде. Сьогодні розповідаємо про київських урбаністів, які залишились у Києві, аби захищати рідне місто та допомагати кожному, хто цього потребує у воєнний час.

“Сидіти – негоже, бо наші хлопці там стоять за нас”. Як у Болехові волонтери виготовляють аптечки й маскувальні сітки [Електронний ресурс] // Суспільне Новини. – 2022. – 2 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3RDrJFB. – Дата звернення: 06.08.2022.

"Праця дуже допомагає виплескувати свою негативну енергію, злість. Також, коли ти розумієш, що допомагаєш і є долучений до війни – це додає впевненості, що все буде добре", – ділиться Оксана Риндзак. Працює з Оксаною Тетяна Солонина. Жінка розповідає, у березні переїхала на Івано-Франківщину з Харкова. Мала досвід у швейній справі, тож вирішила використати свої вміння для допомоги українським солдатам.

Сплели вже понад 2,5 гектара маскувальної сітки. У Тернополі мають власний секрет цього ремесла [Електронний ресурс] / Юлія Іноземцева, Вадим Єпур // 20 хвилин. – 2022. – 23 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3uLTrX7. – Дата звернення: 05.08.2022.

Стасюк, Ю. Волонтерська допомога українським добровольчим формуванням на початку антитерористичної операції / Юрій Стасюк // Воєнно-історичний вісник. – 2019. – № 4. – С. 15–33. – Режим доступу: https://bit.ly/3yN2mbM. – Дата звернення: 03.08.2022.

Студенти Львівської академії мистецтв пишуть картини на уламках ракет [Електронний ресурс] // Подробиці. – 2022. – 2 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3z9VaIi. – Дата звернення: 03.08.2022.

Ці незвичні картини виставлені на аукціон. Отримані кошти волонтери скерують на потреби української армії.

Томчук, О. Історичні аспекти виникнення волонтерського руху на допомогу Збройним Силам України у 2014 р. / Олександр Томчук // Військово-науковий вісник. – 2017. – Вип. 28. – С. 207–215. – Режим доступу: https://bit.ly/3RBrH16. – Дата звернення: 03.08.2022.

Тохтарова, І. Волонтерський рух в Україні: шлях до розвитку громадянського суспільства як сфери соціальних відносин / Ільміра Тохтарова // Теорія та практика державного управління і місцевого самоврядування. – 2014. – № 2. – Режим доступу: https://bit.ly/3aKzedp. – Дата звернення: 03.08.2022.

Три військові волонтерки, які допомагають на передовій [Електронний ресурс] / Неля Зінченко // Українки. – 2022. – Режим доступу: https://bit.ly/3BLjvpz. – Дата звернення: 07.08.2022.

Три кілометри сіток сплів волонтерський осередок у Рівному за місяць війни [Електронний ресурс] // Суспільне Новини. – 2022. – 25 березня. – Режим доступу: https://bit.ly/3RFqTrW. – Дата звернення: 07.08.2022.

Триста маскувальних сіток за місяць виготовили та передали військовим представники одного з рівненських волонтерських осередків. Як розповіла кураторка осередку Ольга Лук’янова, до цього були залучені тисячі волонтерів. Загалом вони сплели три кілометри сіток.

У Білопіллі на Сумщині 13-річна дівчина зробила півтисячі скоб з арматури для бійців ЗСУ [Електронний ресурс] // Суспільне Новини. – 2022. – 5 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3IOyLUg. – Дата звернення: 06.08.2022. – Також: У Білопіллі на Сумщині 13-річна дівчина зробила півтисячі скоб з арматури для бійців ЗСУ [Електронний ресурс] // Новини. Чернігів. – 2022. – 5 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3OeIHY2. – Дата звернення: 06.08.2022.

“Металеві скоби потрібні бійцям на позиціях для укріплення бліндажів. Зробити приладдя захисники попросили майстрів-волонтерів – та відгукнулися не лише вони, а й 13-річна школярка Катерина Гриньова”, – розповідає керівник білопільського волонтерського центру Сергій Долуда.

У Луцьку п’ятикласники продають черешні та збирають гроші на “Байрактар” [Електронний ресурс] // Суспільне Новини. – 2022. – 23 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3OfQuF4. – Дата звернення: 05.08.2022.

У найбільшому гуманітарному центрі Кропивницького 80% волонтерів – переселенці [Електронний ресурс] / Лілія Кочерга // Точка доступу. – 2022. – 24 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3wYmmZE. – Дата звернення: 04.08.2022.

Щодня добровільні помічники на трьох локаціях центру збирають, фасують, розподіляють та видають тонни продуктів, засобів гігієни та речей першої необхідності.

Україна – це моя душа: Ектор Хіменес-Браво розповів про волонтерство та про те, чому повернувся до Києва [Електронний ресурс] / Любов Блажко // Apostrophe.ua. – 2022. – 8 квітня. – Режим доступу: https://bit.ly/3o8esaC. – Дата звернення: 04.08.2022.

Коли почалася війна, його заклади зайнялися волонтерською діяльністю. Команда зірки щодня готує близько 2,5 тисячі обідів для тероборони, ЗСУ та переселенців.

Українське волонтерство – явище унікальне. Йому завдячуємо суверенітетом [Електронний ресурс] / Михайло Матяш // Укрінформ. – 2022. – 6 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3usAKYi. – Дата звернення: 06.08.2022.

Можливо, найбільш значущим результатом Революції Гідності, крім усвідомлення українцями необхідності побудови національної держави, стало виникнення волонтерського руху – важливої складової громадянського суспільства і головної рушійної сили реформування країни.

Фермер з Донеччини евакуював сотні односельчан та вивіз загиблих українських воїнів: деталі історії [Електронний ресурс] / Наталія Сорокіна // Донбас24. – 2022. – 22 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3yJz0v5. – Дата звернення: 06.08.2022.

Володимир Альохін з села Павлівка Донецької області 12 років життя присвятив вівчарству. До початку повномасштабної війни його господарство нараховувало 500 голів худоби. Проте вторгнення російський військових змусило чоловіка «перекваліфікуватися»: він допомагав іншим мешканцям виїхати та вивозив загиблих українських захисників.

Флейтистка Соломія і бандурист Тимофій об’єдналися: що задумали талановиті діти з Дніпра (відео) [Електронний ресурс] / Катерина Давиденко // Дніпро оперативний. – 2022. – 15 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3PNyZgF. – Дата звернення: 05.08.2022.

За весь цей час маленька музикантка заробила близько 130-ти тисяч гривень. Її прикладом надихнувся бандурист Тимофій, який теж почав збирати гроші на потреби армії. Шестирічна флейтистка Соломія Реут разом з бандуристом Тимофієм і дорослими музикантами відіграли благодійний концерт на Європейській площі в Дніпрі, аби зібрати разом гроші на автомобіль для 130-го батальйону тероборони. 

Харківський підприємець постачає Нацгвардії надійні буксирувальні ремені [Електронний ресурс] / Ганна Тишко // Gromada Group. – 2022. – 10 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3RAjk5X. – Дата звернення: 04.08.2022. – Також: Підприємець передав харківським гвардійцям буксирувальні ремені власного виробництва [Електронний ресурс] // I.ua.tv. – 2022. – 17 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3IExI9n. – Дата звернення: 04.08.2022.

«Потреба у таких ременях – поза сумнівом – величезна! Вони міцні та компактні, і завжди під рукою. За великим рахунком, це настільки ж необхідний атрибут, як аптечка чи вогнегасник. Особливо це актуально там, де через бойові дії наша техніка виходить з ладу, і нам її потрібно евакуювати на ремонт», – подякував гвардієць Олег.

Хто евакуює мирних жителів з пекла Маріуполя? Ось 9 волонтерів, які рятують життя [Електронний ресурс] / Софія Пилипенко // Свої.city. – 2022. – 4 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3OaUSoM. – Дата звернення: 04.08.2022.

Розповіді про хоробрих і самовідданих людей, завдяки яким евакуювали тисячі маріупольців.

Хто та як готує авто для армії [Електронний ресурс] // Interfax-Україна. – 2022. – 15 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3IWivAl. – Дата звернення: 05.08.2022.

Українським бійцям на передовій завжди потрібен транспорт — місткий, надійний та швидкий на бездоріжжі. Волонтери везуть для ЗСУ пікапи та буси з усієї Європи, але багато з цих автівок потребують ремонту. Технічну підготовку машин довіряють Геннадію та його команді автомеханіків, які знаються на позашляховиках, адже до війни виграли не одне трофі-змагання. 

"Це важливо, бо ми всі європейці". Як британські волонтери допомагають на Донбасі [Електронний ресурс] / Орла Герін // BBC News Україна. – 2022. – 9 червня. – Режим доступу: https://bbc.in/3tm9wly. – Дата звернення: 04.08.2022. 

Ці троє британців окремо приїхали в Україну. Тут вони об'єдналися і вже кілька місяців займаються евакуацією літніх та немічних з районів, що межують з лінією фронту. Вони фінансують себе самі й не хочуть називати своїх імен.

Черкаські волонтери виготовляють окопні свічки для української армії [Електронний ресурс] / Марина Денисенко, Дарія Шевченко // Суспільне Новини. – 2022. – 5 квітня. – Режим доступу: https://bit.ly/3BwTeLH. – Дата звернення: 05.08.2022. – Також: У Тернополі волонтери виготовляють окопні свічки для військових [Електронний ресурс] / Ірина Терлюк // Суспільне Новини. – 2022. – 13 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3Jnde58. – Дата звернення: 05.08.2022 ; Тепло і світло: у Полтаві волонтери виготовляють окопні свічки для наших воїнів [Електронний ресурс] / Марина Левчук // Kolo.news. Новини Полтави. – 2022. – 19 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3OUxfRE. – Дата звернення: 05.08.2022.

Шамрай, В. Сучасний стан офіційного визнання волонтерської діяльності в Україні / Василь Шамрай, М. Ольховський // Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. – 2015. – № 4. – С. 139–145. – Режим доступу: https://bit.ly/3zj4LNf. – Дата звернення: 03.08.2022. 

Відповідно до Закону України “волонтерська діяльність – це добровільна, безкорислива, соціально спрямована, неприбуткова діяльність, що здійснюється волонтерами та волонтерськими організаціями шляхом надання волонтерської допомоги».

“Шкода, що нас так пізно згуртувала така подія, як війна”. Волонтери Івано-Франківська [Електронний ресурс] // Суспільне Новини. – 2022. – 2 березня. – Режим доступу: https://bit.ly/3cibYUH. – Дата звернення: 02.08.2022.

"Ми запустили службу психологічної допомоги, телеграм-канал, де спілкуємось з людьми, які до нас приходять, і оперативно передаємо інформацію, що необхідно. Після того, як нам громадяни приносять продукти, речі першої необхідності, вони відсортовуються і вже по запиту військових частин чи місць, де є внутрішньо переміщені особи…”

Школяр з Кропивницького заробляє на бронежилет бійцеві грою на гітарі [Електронний ресурс] // Суспільне Новини. – 2022. – 7 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3o4ir8j. – Дата звернення: 03.08.2022.

Юні швачки з Дніпра допомагають волонтерам шити балаклави [Електронний ресурс] / Іван Маруха // Дніпроград. – 2022. – 5 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3o4iv83. – Дата звернення: 06.08.2022.

Нині в імпровізованому швацькому цеху на базі гуртка працюють шість школярок. Кажуть, що готові поступитися відпочинком заради доброї справи. Працюватимуть для перемоги стільки, скільки буде потрібно.

Як відбувалася евакуація з Ірпеня? Розповідають волонтери [Електронний ресурс] / Мар’яна Матвейчук // Хмарочос. – 2022. – 26 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3aQsdb8. – Дата звернення: 06.08.2022.

Науковий співробітник Інституту фізики НАН України Антон Сененко та фітнес-тренер Андрій Півень познайомилися на Майдані в 2014 році. З початком війни чоловіки відвезли свої сім’ї на Захід, а самі повернулися до Києва, щоб стати до лав територіальної оборони. Але зброї в столиці для них не вистачило. Друзі не розгубилися і згадали свій досвід волонтерства на Сході України 2014-2016 роках. Спочатку вони доставляли допомогу в різні райони столиці. А на початку березня перші колони поїхали в Ірпінь.

Як волонтери із “Добробату” відновлюють Київщину – репортаж “The Village” [Електронний ресурс] / Аліна Мох // Pragmatika. – 2022. – 3 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3IGOC73. – Дата звернення: 06.08.2022. – Також: “Моя хата не скраю”. П’ять облич Добробату – батальйону, що відбудовує зруйновані домівки [Електронний ресурс] / Ірина Петренко // Ліга.Life. – 2022. – 31 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3AQFIlJ. – Дата звернення: 06.08.2022. – Також: Як об’єднуються українці, щоб ремонтувати пошкоджене війною житло [Електронний ресурс] // Хмарочос. – 2022. – 21 червня. – Режим доступу: https://bit.ly/3o3PqJZ. – Дата звернення: 06.08.2022.

В Україні діє добровольчий будівельний батальйон та організація “Будуємо Україну Разом”, які ремонтують житло в різних містах. Добробат створили, аби допомогти з пошуковими роботами та розбором завалів у місті Бородянка на Київщині. Нині у Добробату є база зі щонайменше 30 000 волонтерів, які займаються відновленням будівель. Загалом прєкт працює в Київській, Чернігівській та Сумській областях, а також запускається в Харківській.

Як волонтери налагоджують постійне харчування в Бородянці. Відео [Електронний ресурс] / Анна Костюченко // Голос Америки. – 2022. – 4 липня. – Режим доступу: https://bit.ly/3nE4ldA. – Дата звернення: 06.08.2022.

«Перші дні коли ми відчинили двері їдальні, багато хто з людей плакав, вони отримали першу тарілку з гарячою їжею». – Дарія Саєд, волонтерка.

Як волонтери об’єднують та відбудовують Україну [Електронний ресурс] / Анна Журба, Ольга Нікуліна // ZAXID.NET. – 2022. – 11 травня. – Режим доступу: https://bit.ly/3oXjTcP. – Дата звернення: 06.08.2022.