ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

30 років Незалежності України: наукове осмислення. Бібліографія

Представляємо тематичний покажчик «30 років Незалежності України: наукове осмислення. Бібліографія», в якому зібрано джерела про важливі процеси розвитку незалежної української держави. 

Посібник підготовлено Національною історичною бібліотекою України до ювілейної річниці проголошення незалежної української держави. Обравши таку назву, укладачі намагалися звернути увагу на різноманітність поглядів авторів, їх суб’єктивне бачення шляхів розвитку країни.

У виданні зібрано джерела, що висвітлюють найбільш важливі процеси розвитку держави за період від початку демократизації українського суспільства так званої «перебудови» до теперішнього часу. Має довідково-інформаційний характер. Видання рекомендоване науковцям, дослідникам, викладачам, студентам, широкому загалу користувачів, зацікавлених історією незалежної України та призначене для безоплатного розповсюдження.

Джерельну базу видання склали фонди і бібліографічні напрацювання НІБУ, електронні ресурси наукових установ, навчальних закладів та бібліотек України, офіційні сторінки громадських організацій і публічних людей у соціальних мережах, інтернет-ресурси. Документальний масив посібника містить бібліографічні записи книг, статей, публікацій з періодичних та продовжуваних видань, наукових і тематичних збірників, матеріалів конференцій, «круглих столів», авторефератів дисертацій, що надруковані в Україні та за її межами з 1986 по 2021 рік. Укладачі не ставили за мету охопити увесь масив літератури, виданий за цей період. Загальна кількість бібліографічних записів становить 4988 позицій. Відбір джерел завершено у червні 2021 року.

Науковий супровід видання виконано вченими Інституту історії України НАН України.

Покажчик підготовлений за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України та Українського інституту книги.

Ознайомитись з циклом презентацій НІБУ до 30-річчя Незалежності України