ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Полтавський художній музей імені Миколи Ярошенка

Пропонуємо відвідати віртуальну екскурсію Полтавським художнім музеєм імені Миколи Ярошенка → https://museum-portal.com/ua/museum/poltava-art-museum

Полтавський художній музей (галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка — державний музей у Полтаві (Україна). У зібранні — твори вітчизняного і зарубіжного мистецтва, а також численна етнографічна колекція. Почав працювати у 1919 році як відділ краєзнавчого музею; до 1940 року мав назву Картинної галереї. З 1940 року має статус самостійного музею. Має більш як 9 000 творів мистецтва. В основі зібрання — подарована рідному місту колекція художника-передвижника Миколи Ярошенка, яка прибула до Полтави у 1917 році. Вона включала 100 живописних творів та 23 робочі альбоми самого митця, а також значну кількість робіт друзів та колег по Товариству пересувних художніх виставок, зокрема, Івана Шишкіна, Василя Полєнова, Володимира Маковського, Іллі Рєпіна, Василя Максимова та ін.

Полтавський художній музей було відкрито 27 квітня 1919 року і спершу він носив статус картинної галереї. Його засновник, згодом відомий український археолог і музеєзнавець, Михайло Рудинський, іменував його «Музеєм мистецтв». Рішення про створення музею було прийнято після створення в місті Комітету охорони пам'яток старовини і мистецтва на Полтавщині. Через півтора року музей було перетворено на художній відділ нинішнього Краєзнавчого музею, а від 1934 року, після здійсненої спроби ліквідації закладу, розмістився в його будівлі, зайнявши дев'ять залів першого поверху. Згідно з постановою РНК України від 7 березня 1939 йому було повернуто статус самостійного, тепер уже обласного, художнього музею. Напередодні війни зібрання налічувало близько 30 тисяч експонатів.

Під час окупації експозиційна частина залишилася невивезеною і майже повністю загинула, вціліли тільки евакуйовані фонди. Архіви музею не збереглися, і сьогодні тільки завдяки путівнику М. Я. Рудинського можна уявити масштаби втрат. У листопаді 1944 року, коли Полтава перебувала ще в суцільних руїнах, художній музей поновив свою роботу. У 1951 році музей повернувся у відновлену власну будівлю. У повоєнний період співробітники музею доклали максимум зусиль для поповнення втраченої колекції. Вона дійсно помітно зросла і зараз разом з уцілілими 4 187 експонатами становить понад 9 тисяч одиниць зберігання. У зв'язку з незадовільним технічним станом колись наспіх відремонтованого будинку, (технічний висновок Полтавської філії Держбуд України «НДІпроектреконструкція», лютий 2000 року) Полтавський художній музей ухвалою Полтавської міської ради від 11 квітня 2000 року переведено в приміщення Галереї мистецтв по вулиці Фрунзе, де експозиція зайняла дві окремі анфілади першого поверху.

На новому місці повністю збережено принцип хронологічної побудови експозиції. У лівій анфіладі — твори мистецтва Західної Європи — живопис, скульптура, декоративна пластика, фарфор. Серед унікальних — роботи Лукаса Кранаха Молодшого, Д. ван Равестейна, Клари Петерс, Мельхіора де Гондекутера, Марчелло Бачареллі, Жана Батіста Грьоза, Франческо Гварді та ін. У правій — роботи українських і російських художників, зразки церковного начиння XVII–XVIII століть, скульптура, меблі. У двох окремих залах експонуються роботи М. О. Ярошенка. Особливо цікавий автопортрет із парним до нього портретом дружини, Марії Павлівни; також представляють цінність кавказькі пейзажі, портрети одночасників, етюди до відомих робіт. На сучасному етапі свого існування музей широко використовує переваги нового приміщення, зокрема великий виставковий зал, проводить масштабні тематичні фондові виставки, що дають городянам можливість краще ознайомитися з його колекцією, а самому музею популяризувати своє зібрання і мистецтво в цілому.

 

Інформація взята на сайті http://uk.wikipedia.org

Додаткову літературу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.