ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Національний музей декоративного мистецтва у Буенос-Айресі

Пропонуємо дистанційно ознайомитись з колекцією та віртуальною екскурсією  Національного музею декоративного мистецтва у Буенос-Айресі

Національний музей декоративного мистецтва (іспан. Museo Nacional de Arte Decorativo) – аргентинський художній музей у Буенос-Айресі, присвячений дизайну та декоративному мистецтву. Музей має цінні колекції скульптур, картин, гобеленів, зброї, книг, кераміки, меблів та мініатюр з XVI по XX століття.

 

Музей розташований у палаці Ерразуріз Альвеар, спроектованому в 1911 році архітектором Рене Сергентом, у французькому неокласичному стилі. Будівля була резиденцією родини, яку утворили Йозефіна де Альвеар та Матіяс Ерразуріз Ортузар. Подружжя прожило десять років у Європі і там придбало цінну колекцію творів європейського та східного мистецтва. У 1936 році Національний штат купив будинок та колекції, а через рік був створений Національний музей декоративного мистецтва.

Зібрання. Поточний інвентар музею перевищує 6000 предметів – від римських скульптур до сучасних срібних експонатів ручної роботи. Найбільший інтерес колекції викликають твори європейського та східного декоративно-прикладного мистецтва, скульптури та картини XVI XX століть, багато з яких належали Ерразурізу Альвеару.

Серед видатних творів – набір європейських мініатюр XVI століття, полотно олії Ель Греко, гобелени 1 XVI століття, скульптура Огюста Родена та бронзовий годинник, що був весільним подаруноком для королів Людовика XVI та Марії Антуанетти.

  

Будівництво. Палац був відреставрований як будинок-музей, де не лише зберігаються цінні твори мистецтва та меблі різних періодів, а й розкривається стиль життя патріціанської сім'ї на початку 20 століття. Протягом вісімнадцяти років проживання Ерразуріса Альвеара, будинок був ареною прийомів, концертів та благодійних балів; також простіром розкоші та затишку. Щоб зробити життя в будинку більш комфортним, архітектор Сергент включив велику кількість технологічних досягнень: два ліфти, систему центрального опалення та ще один з центральним відсмоктуванням пилу, дуже новий для того часу.

Будинок відтворює найзначніші стилі декоративного мистецтва та європейського оздоблення XVIII XIX століть. У ньому є невелика кімната, оформлена в стилі раннього арт-деко, зроблена каталонським художником Хосе Марією Сертом – чотири панно, пофарбовані в олію, одне з них на дзеркалі. Ця кімната єдина в будинку з оздобленням ХХ століття. У резиденції також є імпозантний сад у французькому стилі, який функціонує як розширення приймалень. Центральною віссю композиції є Фонтан лебедів, оточений зрізаними клумбами з самшиту, які нагадують конструкції з Версальського палацу.

На офіційному сайті музею відвідувачам пропонується оглянути колекцію та ознайомитись з виставками музею.

Окрім того кожен бажаючий може здійснити віртуальну екскурсію залами музею:

Додаткову літературу з історії образотворчого мистецтва та культури країн світу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.