ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Німецький історичний музей

Пропонуємо дистанційно ознайомитись з колекцією Німецького історичного музею

Німецький історичний музей (нім. Deutsches Historisches Museum, скор. DHM) — музей історії Німеччини, розташований у Берліні у будівлі Цейхгауз на вулиці Унтер-ден-Лінден.

Музей був заснований 28 жовтня 1987 року з нагоди святкування 750-річного ювілею міста Берлін і у той час розміщувався у будівлі Рейхстагу у Західному Берліні. Перша постійна виставка «Картини і свідоцтва німецької історії» відкрилася у грудні 1994 року і включала понад 2 000 експонатів.

Німецький історичний музей передбачалося розмістити у спеціально для нього побудованому будинку недалеко від Рейхстагу. В архітектурному конкурсі на проект нової музейної будівлі переміг італійський архітектор Альдо Россі. Падіння Берлінської стіни внесло свої корективи в ці плани. Після об'єднання Німеччини 3 жовтня 1990 року федеральний уряд передав Німецькому історичному музею колекцію і площі Музею німецької історії, того, що функціював у НДР. Так Цейхгауз, найстаріша будівля, на Унтер-ден-Лінден став будинком для Німецького історичного музею. Перші експозиції в Цейхгаузі відкрилися вже у вересні 1991 року.

У 1998 році розпочалася реставрація Цейхгаузу. Фоє та внутрішній дворик відкрилися у квітні 2004 року. Постійна експозиція музею відкрилася 2 червня 2006 року в присутності федерального канцлера Ангели Меркель. З 2003 року був відкритий доступ відвідувачів до другого будинку музею, побудованого Бей Юйміном, де проходять спеціалізовані виставки.

Окрім придбань Музею німецької історії (НДР), до цієї колекції також належать військові фонди колишньої королівської прусської зброї. Доповнена численними новими придбаннями з 1987 року, колекція німецького історичного музею на сьогодні містить близько 900 000 предметів. Постійна експозиція музею "Німецька історія від середньовіччя до падіння стіни" включає понад 8 000 історичних експонатів, що оповідають про осіб, події, ідеї і процеси майже у двотисячолітній німецькій історії: від першого століття до нашої ери і до нинішніх днів. Окрім основної експозиції в музеї регулярно проходять спеціалізовані виставки.

Проект «Zeughauskino» зі своєю колекцією історичного кіноматеріалу демонструє тематично та монографічно орієнтовані кіносерії з усього спектру німецької та міжнародної історії кіно. Сюди входять програми, пов’язані з тематикою відповідних тимчасових виставок. Це також місце проведення численних фестивалів та кіно днів.

Німецький історичний музей також включає в себе публічну Довідкову бібліотеку з великим відділом рукописів, а також архів старих і цінних зображень з близько 500 000 експонатів з німецької та європейської історії.

Живий музей онлайн (LeMO) – це співпраця DHM з Будинком історії ФРН у Бонні та Федеральним архівом. Він пропонує науково обгрунтовану інформацію та велику колекцію текстових та графічних джерел з європейської історії з 1815 року по теперішній час.

Німецький історичний музей одним з перших музеїв Німеччини відкрив власний веб-сайт, який перетворився на один з найпопулярніших музейних сайтів у Німеччині. Тут можно дистанційно оглянути колекції музею:

Повсякденна культура

Експонати пов’язані з війною

Прикладне мистецтво та графіка

Документи

Кіноархів

Зображення

Рукописи та старі ілюстрації

Фінансово-економічна історія

Мистецтво (живопис, скульптура)

Окрім того музей пропоную ознайомлення з постійною експозицією "Німецька історія від середньовіччя до падіння стіни" за епохами:

Середньовіччя (500 – 1500 рр.)

Реформація та тридцятилітня війна (1500 – 1650 рр.)

Княжа влада та союзи в Європі (1650 – 1789 рр.)

Французька революція – Німецька імперія (1789 – 1871 рр.)

Імперія та Перша світова війна (1871 – 1918 рр.)

Веймарська республіка (1918 – 1933 рр.)

Нацистський режим та Друга світова війна (1933 – 1945 рр.)

Німеччина під Союзною окупацією (1945 – 1949 рр.)

Поділена Німеччина та возз’єднання (1949 – 1994 рр.)

Додаткову літературу з історії образотворчого мистецтва та культури країн світу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.