ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Національний музей історії Латвії – знайомство з історією країни!

Пропонуємо ознайомитись з веб-ресурсами Національного музею історії Латвії

Національний музей історії Латвії (латиш. Latvijas Nacionālais vēstures muzejs) – музей в Ризі, експозиція якого присвячена латвійськії історії.

 

Через рік після створення у 1868 році Ризького латвійського товариства наукова комісія приступила до збору матеріалів для латвійського національного музею. Музеї, які існували до цього мали про-німецьку орієнтацію. Роком заснування музею вважається 1869 рік.

Для створення першої експозиції приймалися археологічні, етнографічні, нумізматичні колекції, матеріали по географії, ботаніки та зоології. Першу тимчасову експозицію етнографічного характеру вдалося зібрати вже у 1890 році.

 

Новий імпульс розвитку музею було дано у 1896 році, коли напередодні Х Всеросійського археологічного конгресу в Ризі десять етнографічних експедицій в різних районах Латвії зібрали близько 6 000 музейних експонатів.

У 1903 році для музею було придбано будинок на вулиці Паулуччі (нині – вулиця Меркеля). У 1905 році відбулося відкриття музею. У 1914 році на зібрані громадськістю кошти було розпочато будівництво спеціального музейного будинку, будівництво було перервано початком Першої світової війни і згодом не закінчено. У 1920 році музей отримав приміщення в Ризькому замку, а в 1924 році набув статусу державного і став називатися Державний історичний музей. До 1939 року в фондах музею налічувалося 150 000 одиниць зберігання.

Під час неодноразової зміни державного статусу Латвії з 1940 по 1944 рік музей продовжував роботу. У 1944 році під час відступу німецько-фашистських військ цінні експонати були вивезені в Німеччину, але колекцію вдалося повернути в Латвію практично повністю, завдяки зусиллям співробітниці Етнографічного відділу музею – Мерії Грінберг, що супроводжувала колекції на шляху до Німеччини.

У 1989 році колекції музею мали 571 000 одиниць зберігання.

З 1 вересня 2005 року музей називається Національний музей історії Латвії. У січні 2010 року до музею була приєднана колишня літня резиденція Президента Латвії Карліс Улманіс (маєток Адольфа фон Бінгнера, згодом – музей культури Латвії «Даудері»).

У січні 2015 року до музею було включено музей Народного фронту одне із сховищ новітньої історії Латвії, яке містить унікальний набір предметів та документів про прагнення латвійського народу до незалежності у другій половині 1980-х років.

 

Після пожежі вночі на 20 червня 2013 року музей на території Ризького замку був закритий для відвідувачів. У 2014 році експозиція музею перенесена в нову будівлю на бульварі Брівібас, д. 32.

На офіційному сайті музею відвідувачам пропонується ознайомитись з новим веб-ресурсом EMUZEJS. Тут ви можете дистанційно оглянути експозиції Національного історичного музею Латвії, які недоступні особисто. На даний момент практично доступні такі ресурси:

  • «Стародавня історія Латвії» – цифровий додаток про найдавніший період латвійської історії від перших людей, що потрапили на територію Латвії в кам'яному віці до XIII століття.
  • «Гроші та влада в Латвії XVI - XVIII ст. ілюстрований огляд історії грошей та змін політичної влади в Латвії після Лівонської війни у XVI столітті до анексії території Латвії до Російської імперії у XVIII ст.
  • " Модернізація XIX століття" багатий ілюстрований ресурс про найважливіші зміни в суспільстві та способі життя на території Латвії у XIX столітті – XX ст.
  • " Історія будинку Даудері" цифровий додаток про розкішний будинок Даудері в Саркандаугаві його історія, оточення та приміщення, а також огляд колекції відділу «Даудері».
  • "Латвійський національний костюм" розділ, в якому можна ознайомитися з традиційними костюмами різних регіонів Латвії та її компонентами, а також перевірити набуті знання в невеликому завданні.
  • «Початки досліджень історії Латвії» у додатку можна ознайомитись з ілюстрованим часовим рядком з найважливішими фактами про початки досліджень історії Латвії у XVIII XIX століттях.
  • Картографічні схеми «Зміна влади в Латвії під час війни за незалежність» карткові діаграми відображають основні етапи Латвійської війни за незалежність, що відзначають зміну політичної та військової влади на території Латвії у 1918–1920 роках.
  • Інтерактивна карта «Латвія в Європі» інтерактивна карта містить приклади культурних контактів між Латвією та іншими європейськими країнами у ХХ столітті, ілюструючи Латвію як повноцінного учасника європейського культурного життя.
  • Карта «1938 рік. Хори та співаки IX Загального фестивалю пісні Латвії » список хорів та співаків IX Генерального латвійського пісенного фестивалю 1938 року за графствами доступний у цифровій формі на інтерактивній карті.
  • Інтерактивна карта «Підняття прапора в Латвії» інтерактивна карта містить фотографії з різних подій Латвії під час пробудження у 1988-1990 роках, коли прапори Латвійської РСР були замінені червоно-біло-червоними прапорами Латвійської держави.
  • Фотоархів епохи "Альбом століття" прогорніть фотоархів, створений спільно латвійським суспільством та музеєм, який містить фотографії людей, що фіксують як повсякденне життя, так і історично значущі моменти з 1914 року до сьогоденя.
  • «Латвійське століття» віртуальна виставка, підготовлена ​​до проекту «Століття Латвії» за підтримки Міністерства закордонних справ Латвійської Республіки.

Додаткову літературу з історії та культури країн світу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.