ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Одеський історико-краєзнавчий музей

Пропонуємо відвідати віртуальну екскурсію Одеським історико-краєзнавчим музеєм → https://museum-portal.com/ua/museum/odeskij-istoriko-krayeznavchij-muzej

Музей розташований у центрі Одеси в будинку палацового типу, побудованому у 1876 р. за проектом відомого одеського архітектора Фелікса Гонсіоровського.

Особняк було побудовано для одного з представників промислово-комерційної еліти того часу - Олександра Яковича Новікова, онука знаменитого одеського купця першої гільдії Іллі Новікова, власника канатної фабрики, заснованої у 1806 році.

До 1899 р. особняк був відомий в Одесі як "будинок Новікова" (до речі, Новікови вважалися не тільки відомими промисловцями, але і домовласниками). На початку ХХ ст. його придбала міська влада.

У 1907 р. будинок був зданий в оренду Одеському комерційному зібранню. Після жовтня 1917 р. часто змінювалися його власники. У парадних залах розміщувалися різні клубні установи, відомчі бібліотеки, обласні партійні курси. Напівпідвальні приміщення і частина залів першого поверху використовувалися в якості житлового фонду.

Вперше, музейна експозиція розмістилася у 1948 р. Це була виставка "Героїчна оборона Одеси", на основі якої згодом створили Музей оборони Одеси республіканського значення.

6 травня 1956 р. було відкрито Одеський державний історико-краєзнавчий музей, сформований на основі збірок Одеського товариства історії та старожитностей, Музею оборони Одеси та Одеського обласного краєзнавчого музею, Музею книги, Музею Старої Одеси і деяких інших.

Фонди музею налічують близько 120 тисяч одиниць зберігання, містять колекції нумізматичні, історико-побутових предметів, зброї, графіки, образотворчого мистецтва, документів, світлин тощо. Унікальними є маніфести, укази, грамоти середини 18 – 19 ст. з автографами імператриці Катерини ІІ, князя Г. Потьомкіна, О. Суворова, Й. де Рібаса, О. Ланжерона; меморіальні речі Г. Потьомкіна, О. Суворова та ін. Експозиція знайомить з історією Одещини від середньовіччя до 20 ст. (розділи "Стара Одеса", "Північне Причорномор'я"), періодом Великої вітчизняної війни Радянського Союзу 1941–45, культурним життям міста 1920–90, сучасним розвитком регіону, зокрема багатонаціональним складом населення області, її міжнародними зв'язками.

На даний час, Одеський історико-краєзнавчий музей (вул. Гаванна, 4), має філію "Меморіал героїчної оборони Одеси 1941" (вул. Дача Ковалевського, 150), і музеї на правах відділів: Музей "Степова Україна" (вул. Ланжеронівська, 24-а) і Історико-етнографічний музей в м Болград, Одеської області.

 

Інформація взята https://bit.ly/2CmgsaE

Додаткову літературу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.