ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Королівський музей Онтаріо

Пропонуємо оглянути онлайн-колекцію та віртуальні екскурсії Королівського музею Онтаріо

Королівський музей Онтаріо (англ. Royal Ontario Museum), відомий також під абревіатурою ROM, знаходиться в місті Торонто, провінція Онтаріо, Канада. Це найбільший канадський культурний і природно-історичний музей, а також 5-й за величиною музей Північної Америки.

Колекція музею включає понад 6 млн предметів і понад 40 галерей. Музей відомий своїми колекціями динозаврів, мистецтва Близького Сходу, Африки і Східної Азії, європейської і канадської історії. У музеї також часто організовуються виставки.

Музей знаходиться на розі Блур-Стріт і Авеню-Роуд, на північ від Парку Королеви (Квінс-парк) і на схід від Доріжки Філософа (англ. Philosopher's Walk) у Торонтському університеті.

Музей було засновано у 1857 році як Музей природної історії та витончених мистецтв. У 1912 р. урядом провінції Онтаріо було прийнято Постанову про королівський музей Онтаріо. До 1968 року музеєм керував Торонтський університет, потім він став самостійною установою, проте до теперішнього часу підтримує тісні зв'язки з університетом, нерідко звертається за допомогою до його експертів або надає свої ресурси для досліджень.

Вхід в Королівський музей Онтаріо є винятковим і вражаючим. Він називається «Кристал» і був створений Даніелем Лібескіндом (Daniel Libeskind). Він був доданий в рамках реконструкції у 2007 році і охоплює старе і нове приміщення. Кришталево прозорі стіни насправді представляють собою деконструктівістску форму, що складається з 25-процентного скла і 75-процентного алюмінієвого сплаву, що підтримується сталевою рамою.

На офіційному сайті музею можна ознайомитись з онлайн-колекцією, яка для вашої зручності також поділена на тематичні блоки:

Мистецтво та культура

Грецьке та римське мистецтво

Єгипет та Судан

Археологія Америки

Канадське мистецтво та культура

Мода та текстиль

Східна та Південна Азія

Європейське мистецтво та культура

Корінне мистецтво та культура

 

Середній Схід

Природознавство

Рослини

Скелі, мінерали, метеорити, дорогоцінні камені \ ювелірні вироби

Комахи та павуки

Рептилії та земноводні

Риби

Скам’янілі безхребетні

Безхребетні

Ссавці

Гриби, лишайники

Птахи

Скам’янілі хребетні

Основні моменти колекції

Вибір кураторів

Перше народне мистецтво та культура

Цікавою є ідея з мапою колекції, яка демонструє кількість експонатів з тієї чи іншої території

Окрім того музей працює з Google Arts&Culture, де ви маєте змогу ознайомитись з кількома виставками музею онлайн:

Проект блакитного кита

Народився в Індійському океані

The Burgess Shale

Додаткову літературу з історії образотворчого мистецтва та культури країн світу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.