ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Національний музей Шотландії в Единбурзі

Пропонуємо оглянути онлайн-колекцію та віртуальні тури Національного музею Шотландії в Единбурзі

Національний музей Шотландії в Единбурзі (англ. National Museum of Scotland)найбагатше і всеосяжне зібрання природних експонатів і артефактів з самих різних областей діяльності людини. Всі предмети належать і характеризують не тільки саму Шотландію, але й інші країни.

Історія музею почалася у 1780 році з заснування Товариства антикварів Шотландії. У 1858 році товариство передало колекцію археологічних та інших знахідок уряду до Національного музею старожитностей Шотландії. У 1985 році Національний музей старожитностей Шотландії злився з Королівським шотландським музеєм, але колекції залишалися в окремих будівлях. Після реконструкції у 2006 році два музеї офіційно об'єднали у Національний музей Шотландії. Дві з'єднані будівлі стоять поруч одна з одною на вулиці Чемберс, на перетині з мостом Георга IV, в центрі Единбурга.

Колекція музею включає в себе археологічні знахідки, предмети геології, науки, техніки, мистецтва, природної історії. Музей включає в себе 16 галерей, на площах яких розмістилися 8 000 об'єктів, і це тільки частина зібрання.

Цікаві колекції, присвячені історії та археології держави: від кам'яних знарядь до прикрас королеви Марії Стюарт. Артефакти, що розповідають про досягнення своїх видатних власників і розвитку державності, героїчні мечі, майстерні золоті речі, предмети з скарбів, посуд, одяг, статуетки та інші предмети побуту та мистецтва – все це зібрано з території Шотландії і відображає народність протягом століть. На постійній виставці, наприклад, знаходяться самобутні шахи XII-XII ст., вирізані з кістки моржа і кашалота у формі королев, королів і ін. персонажів. 

Відображають дипломатичні зв'язки Шотландії галереї, присвячені іншим світовим культурам – їхні оселі, традиції, мистецтво, музика, танці таі костюми. Не завжди очікуєш побачити в національному музеї каное маорі або шкатулку фараона Аменхотепа, виготовлену ще до н. е., але таких експонатів тут більш ніж достатньо.

Зразки, пов'язані з природою, включають древні скам'янілості, метеорити, опудала тварин і комах, скелети стародавніх мешканців Землі і мінерали. Тут можна знайти все – від багатотисячної колекції крихітних метеликів до одиничних, але гігантських екземплярів як, наприклад, череп величезного кашалота Мобі і скелет 12-метрового тіранозавра. Знаходиться на виставці і опудало першого клону серед ссавців – овечки Доллі.

 

Науковий напрямок містить технічні експонати і показує історію їх розвитку від зародження до вдосконалення. На 1-му поверсі вас зустрінуть 10-метровий «Годинник тисячоліття» з незвичайним механізмом і частинами, що представляють вади та досягнення XX ст. Здивують зовнішнім виглядом і способами роботи старовинні мікроскопи, перші телефони, засоби пересування і багато інших цікавинко. Так, у фонді музею чекає свого стенду наконечник від нафтової платформи, переданої сюди канадською компанією.

Збори зі сфери мистецтва, дизайну та моди – скульптури, одяг і предмети декоративно-прикладного мистецтва з різних матеріалів і різного ступеня новизни (буквально від початку н. е. до сучасності) показує як змінюються технології та способи створення подібних речей. На табличках експонатів тут зустрінуться як невідомі автори, так і імена великих майстрів своєї справи – Пікассо, Олександра Макквіна, Вів'єн Вествуд.

На офіційному сайті музею можна ознайомитись з онлайн-колекцією, яка для вашої зручності поділена на тематичні блоки:

Стародавній Єгипет

 

Приватна колекція скла Дена Кляйна та Алана Дж. Пула

Мода та стиль

Кити та дельфіни

Японські малюнки

Римляни

Корисні копалини

Гайди

Пляшки з ароматом

Маяки

 

Окрім того музей працює з Google: використовуючи технологію StreetView від Google, ви можете заглянути в декілько галерей Національного музею ШотландіїГранд Галерея, Тераса на даху, Дослідження Східної Азії та Стародавнього Єгипту.

Додаткову літературу з історії образотворчого мистецтва та культури Європи та інших країн світу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.