ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Національна галерея у Празі

Пропонуємо оглянути онлайн-колекцію Національної галереї у Празі

Національна галерея у Празі (чеськ. Národní galerie v Praze) — відома в Центральній Європі галерея мистецтв в столиці республіки Чехія місті Празі, один з мистецьких музеїв міста.

Історія Національної галереї у Празі почала писатися 5 лютого 1796 року. В цей час група важливих представників патріотичної чеської знаті разом з кількома вченими з числа городян вирішили підняти занепад громадського смаку. Було створено Спілку патріотичних прихильників мистецтва, яка незабаром створила два заклади, яких до цього часу у Празі бракувало – Академію мистецтв та загальнодоступну картинну галерею.

У 1902 році до збірки Спілки додали Галерею сучасного мистецтва Королівства Богемія (приватна колекція імператора Австро-Угорщини Франца Йосипа 1-го). З 1918 року, після відновлення державності Чехії, збірка мистецьких творів Спілки набула статусу головного зібрання молодої держави.

За законом від 1949 року була заснована сучасна Національна галерея. До збірки приєднали кабінет гравюр Національного музею та Бібліотеки університету.

В залах галереї репрезентовані твори невідомих готичних майстрів і уславлених художників Тіціана, Тінторетто, Веронезе, Альбрехта Дюрера, Пітера Брейгеля Старшого, Яна Госсарта (Мабюз), Симона Вуе, Ель Греко, Хосе де Рібера, Іллі Рєпіна, Рубенса,Антуана Барі, Гогена, Пікассо.

Заслуговують уваги твори митців Японії, Китаю, Індії, країн мусульманського регіону. Їх передали для тематичного експонування у Палац Кінських.

Національна галерея має декілька будівель в різних районах Праги:

Палац виставок

Мистецтво з ХІХ ст. до сьогодення

Палац Кінських

Пейзажі XVIIXX ст. чеських митців

Палац Штернберг

Західно-європейське мистецтво від античності до епохи бароко

Палац Шварценберга

Сальмовський палац

Монастир св. Агнешки Чеської

Мистецтво середньовіччя Богемії та країн центральної Європи

Манеж палацу Вальдштейн

Тимчасові експозиції

Замок Ждяр над Сазавоу

Замок Фріштат

та Чеський і Словацький павільйон у Венеції

На офіційному сайті музею можна ознайомитись з онлайн-колекцією. Ви маєте змогу ознайомитись з усіма експонатами чи скористатися пошуком по колекціям.

Окрім того ви можете не тільки поглянути на найважливіші твори Національної галереї в Праз, а й прочитати більш детальну інформацію про її окремі колекції :

Колекція старовинного мистецтва

Колекція мистецтва ХІХ століття та класичного модернізму

Колекція мистецтв Азії та Африки

Колекція графіки та малюнків

Колекція сучасного мистецтва

 

Додаткову літературу з історії образотворчого мистецтва та культури Європи та інших країн світу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.