ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Національна галерея Ірландії у Дубліні

Пропонуємо оглянути онлайн-колекцію та віртуальні тури Національної галереї Ірландії в Дубліні

Національна галерея Ірландії (ірл. Ghailearaí Náisiúnta na hÉireann) — розташована в Дубліні, Ірландія. Галерея заснована у 1854 році, проте була відкрита для відвідувачів лише через десять років у 1864 році. Галерея має велику колекцію ірландського живопису, а також роботи італійських і голландських майстрів.

 

Історія. 1853 року в Ленстер-гаус пройшла велика промислова виставка,  на якій проводився показ творів мистецтва. Жителям Дубліна настільки сподобався цей захід, що було вирішено організувати постійну державну колекцію живопису. Через 11 років, у спеціально спорудженому для цього будинку відкрили галерею.

На початку її колекція налічувала всього 125 картин, проте, з 1866 року галерея почала користуватися щорічним грантом на закупівлю творів мистецтва і до 1891 року майже весь простір галереї було заповнено. В 1897 році графиня Міллтаун передала в дар музею близько 200 картин, для яких до 1903 року було побудовано окреме крило в будівлі. В цей же час галерея одержала як дар 31 акварель британського живописця, майстоа романтичного пейзажу, Вільяма Тернера. При цьому, дарувальники висловили вимогу, щоб картини виставлялися лише в січні (для захисту від негативного впливу сонячних променів), і сьогодні, незважаючи на сучасні технології, галерея продовжує за традицією обмежувати показ акварелей.

1915 року помер сер Г'ю Персі Лейн, засновник Дублінської міської галереї сучасних мистецтв. У своєму заповіті він згадав Національну галерею, якій залишив велику колекцію живопису й частину свого майна, яке щорічно до сьогоднішнього часу, приносить прибуток, необхідний для купівлі нових творів мистецтва. Частина майна за заповітом перейшла до галереї і від британського письменника Джорджа Бернарда Шоу, який за власними словами, проводив дуже багато часу в музеї в епоху своєї молодості.

У 1962 році до будівлі галереї було прибудовано ще одне крило. 1987 року установі було передано 14 унікальних робіт, серед яких картини Пабло Пікассо та Джека Батлера Єйтса. У тому ж році галерея отримала дар з 17 шедеврів світового живопису пензля Дієго Веласкеса, Бартоломео Естебана Мурільйо, Яна Вермера та ін.

Усього в галереї зберігається близько 14 тисяч картин, а також фотографії, графіка, малюнки, скульптура та інші твори мистецтва.

Інформацію взято з Української вікіпедії

На офіційному сайті музею представлено спеціальний розділ з пропозиціями музею для ознайомлення з його роботою вдома. Тут можна ознайомитись з онлайн-колекцією музею, що поділена за категоріями і має пошук:  

Креслення

Ілюстрації

 

Картини

Скульптура

Фотографії

 Мініатюри

Скло

 

 Металоконструкції

Меблі

 

Окрім того Ви маєте можливість ознайомитись з віртуальними турами музеюВідвідувачам пропонуються віртуальні екскурсія по окремим виставкам та цілим кімнатам.

Галерея має  власну бібліотеку та архіви, котрими кожен бажаючий також може скористатися онлайн.

Додаткову літературу з історії образотворчого мистецтва та культури Європи та інших країн світу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.