ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Національний музей мистецтва Каталонії у Барселоні

Пропонуємо оглянути онлайн-колекцію Національного музею мистецтва Каталонії

Національний музей мистецтва Каталонії (кат. Museu Nacional d’Art de Catalunya, скор. MNAC) – музей у Барселоні, створений в 1990 році в результаті об'єднання колекцій Музею сучасного мистецтва та Музею мистецтва Каталонії.

 

Музей є консорціумом міста Барселони та міністерства культури Каталонії. Його штаб-квартира розташовується в Національному палаці (кат. Palau Nacional) біля підніжжя гори Монжуїк, відкритого в 1929 році до Всесвітньої виставки в Барселоні. До складу MNAC також входять ще три установи культури в Біланобі-і-ла-Жалтру, Олоті та Сіджесі.

У 1934 р. він відкрив свої двері як Музей д'Арт-де-Каталон, що об'єднує середньовічну колекцію. Пізніше, у 1995 році, як Національний художній музей Каталонії, були відкриті нові кімнати романського мистецтва, а публічна презентація колекцій послідовно розширювалася, процес завершився в 2004 році новою презентацією сучасне мистецтво.

Музей має цікаві нумізматичний та гравюрний відділи та універсальну й мистецьку бібліотеку. Крім виставкової діяльності музей займається реставраційними і консерваційними роботами.

Каталонська сецесія (модерну) і авангард. Барселона наприкінці XIX  століття стала відомим центром сецесії як Іспанії, так і Західної Європи. З містом тісно пов'язана діяльність низки каталонських архітекторів, декораторів, керамістів доби сецесії, серед яких — Луїс Доменек-і-Монтанер, Жозеф Пуіг-і-Катафальк, Хосеп Марія Хухоль, Рафаель Масо, Хосеп Пей. Серед знакових фігур європейської доби сецесії — Антоніо Гауді. Зібрання живопису доби сецесії об'єднує відомі твори каталонського мистецтва XIX і першої половини XX століть. В експозиції музею представлені різні напрями цього періоду: неокласицизм, реалізм, ноусентизм та авангардне мистецтво.

Твори XVI-XVIII століть. Мистецтво бароко, рококо та ренесансу представлене скромніше, проте музей має деякі значні твори мистецтва XVI-XVIII століть й не лише каталонського. Перш за все це твори митців Франції, тісні культурні стосунки з якою каталонці мали завжди. Серед представлених в експозиціїкартини француза Жана-Оноре Фрагонара, голландця Саломона ван Рейсдаля, фламандця Рубенса, італійців Каналетто, Франческо дель Косса. В Іспанії тривалий час працював венеціанський художник-віртуоз Джованні Баттіста Тьєполо, представлений в експозиції картиною «Танок менует». Колекція «Llegat Cambo» представляє видатні зразки італійського та французького барокового живопису, а також раннього нідерландського живопису та італійського кватроченто. До експозиції входять також деякі експонати з фондів Музею Тиссена-Борнемісси.

Майстри Іспанії. Основу готичної колекції музею утворюють каталонський станковий живопис і скульптура, що представлена ​​кількома роботами Берната Мартореле, Хайме Уге та Луїса Далмау. Варто особливо відзначити роботи Ель Греко, Франсіско де Сурбарана, Веласкеса та іспанських майстрів 19 століття ( Франсіско Гойя, Маріано Фортуні).

Унікальна колекція каталонських фресок романської доби. Колекція романіки вважається однією з найповніших у світі і надзвичайною за науковим і мистецьким значенням. Її основу утворює унікальний відділ романських фресок, експонованих на відповідному архітектурному тлі. Деякі великі твори настінного живопису XII і XIII століть були вивезені в 1920-ті роки з маленьких церков у Піренеях й ретельно відреставровані. Крім того в колекцію входить велике зібрання живопису на дереві та дерев'яної скульптури.

Тут можна побачити найкращу колекцію романських фресок у світі та найрепрезентативніших художників каталонського модернізму , таких як Антоніо Гауді чи Рамона Касаса. .

Інформацію взято з Української вікіпедії

На офіційному сайті музею можна ознайомитись з онлайн-колекцію та історію будівлі, щоб відкрити її таємниці. Колекція музею розділена тематично:

Середньовічне романське мистецтво

Середньовічна готика

Мистецтв Антоніо Галлардо Балларт

Ренесанс та бароко

Спадщина Фанческо Камбо

Колекція Тиссена-Борнемісса

Сучасне мистецтво

Креслення

Гравюри

Плакати

Фотографія

Нумізматика

Окрім того Ви маєте можливість ознайомитись з невеличкими екскурсіями за основними темами експозиції музею.

Додаткову літературу з історії образотворчого мистецтва та культури Європи та інших країн світу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.