ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Музей театрального, музичного та кіномистецтва України

Пропонуємо відвідати віртуальну екскурсію музеєм театрального, музичного та кіномистецтва України → https://museum-portal.com/ua/museum/museum-of-theatre-music-and-cinema-of-ukraine

Музей театрального, музичного та кіномистецтва України був заснований 30 січня 1923 року як театральний музей при Мистецькому об'єднанні "Березіль", очолюваному видатним діячем українського театру Лесем Курбасом.

Входить до комплексу музеїв, розташованих на території Києво-Печерської лаври. Це єдиний музей такого роду в країні. Колекція музею почала створюватися в 1923 році художньої групою легендарного театру «Березіль». Починався він як музей при театрі, та з першого дня мав яскраво позначений національний характер: Курбас планував зібрати максимально можливу кількість предметів, що мають відношення як до академічного, так і до народного театру України.

У 1926 році «Березіль», визнаний кращим театром України, переїхав до тодішньої столиці республіки - Харкова, а зібрані колекції були передані відділенню історії та філології Всеукраїнської Академії Наук. Поповнення колекції тривало, і в 1927 р. він був відкритий для публіки. Перша експозиція була розділена на чотири частини: шкільний театр, аматорський театр, національний театр, загальний і революційний театр. Були організовані тематичні виставки, виїзні експозиції (у т. ч. за кордоном) та бібліотека музею.

Події 1930-х років, зокрема, репресії проти театру «Березіль», і наступні ідеологічні «чистки» відправили багато експонатів музею до фондів. Але майже всі вони, на щастя, збереглися. З 1960-х років почалося нове поповнення музею. В основному - його музичної колекції. Тоді керівництво розгорнуло роботу з порятунку старовинних народних інструментів, приречених на зникнення в провінції. Найдавніший з музейних музичних раритетів виготовлений ще в XVIII столітті. За кілька десятків років була зібрана неперевершена колекція, що налічує нині 600 інструментів, у тому числі таких екзотичних, як колісна ліра, козобас, сімфоніон.

У музеї, зокрема, зберігається унікальна скрипка «українського Страдиварі» - Луки Мар'яненко, виготовлена в 1910 році з дерева, витриманого в нормальній сушці 25 років, і покрита справжнім бурштиновим лаком золотисто-червоного кольору. Всередині скрипки - літографічний портрет майстра і зображення десяти медалей, які він отримав на різноманітних конкурсах.

Серед незвичайних експонатів музею відвідувачі можуть побачити: ляльковий театр «Вертеп», реквізит і костюми корифеїв українського театру, гримерку Марії Заньковецької, а також ескізи театральних художників.

 

Інформація взята http://www.primetour.ua/

Сайт музею https://tmf-museum.kiev.ua/

Додаткову літературу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.