ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Капітолійські музеї – найстаріший публічний музей у світі!

Пропонуємо оглянути онлайн-колекцію та віртуальні тури Капітолійських музеїв

Капітолійські музеї (італ. Musei Capitolini) — найстаріший публічний музей у світі, початок якому поклав папа Сікст IV у 1471 році, подарував римському народові групу античних бронзових статуй, що розміщувалися до того часу у стінах Латерана. Колекції мають тісний зв’язок з містом Римом, з якого походить більшість творів.

Говорять про «музеї» у множині, так як пізніше до оригінальної колекції стародавніх скульптур була додана папою Бенедиктом XIV у 18 столітті картинна галерея. Відкритий для публіки у 1734 році під час понтифікату Климента XII його вважають першим відкритим музеєм у світі. Місце, де мистецтво було для всіх, а не тільки його власників.

Музеї розміщуються в трьох палацах на спроектованій Мікеланджело Буонарроті площі Капітолію у Римі:

  • середньовічний Палац Сенаторів (Palazzo senatorio) з 12 століття, де нині розташовується мерія Рима і лише нижній поверх відведений під експозиції Капітолійських музеїв
  • перебудований Мікеланджело ренесансний Палац Консерваторів (Palazzo dei Conservatori) та
  • побудований у XVII столітті навпроти нього Новий палац (Palazzo Nuovo), де власне і розташовуються основні експозиції музею.

У Новому Палаці експонується чудова колекція класичної скульптури. Серед них такі твори, як «Венера Капітолійська», «Дискобол», «Вмираючий галл». Сюди переміщений і оригінал кінної статуї Марка Аврелія, виконаний з бронзи в II в. н. е. Ще недавно вона перебувала на Капітолійської площі і стала візитною карткою музею. Зараз там стоїть точна її копія. Тут же знаходиться і знаменита галерея імператорів, де зібрані бюсти римських володарів, що колись прикрашали алеї і палаци Стародавнього Риму.

 

У Палаці Консерваторів експонуються вже більш древні артефакти. Саме тут знаходиться статуя легендарної Капітолійської Вовчиці, що годує Ромула і Ремаміфічних засновників Рима. Ця статуя сьогодні всесвітньо відомий символ Вічного міста. Тут же розташовуються не менш відоме скульптурне зображення «Хлопчика, що витягає скалку» I ст. до н. е., а також бронзові статуї етрусків, створені ще в VI ст. до н. е. Експонати всіх цих залів відомі в усьому світі і їх фотографії розтиражовані в сотнях мільйонів примірниках.

 

Справжній скарб музею знаходиться на 2-му поверсі палацутут розташовується картинна галерея (Пінакотека), де демонструються картини і мозаїки в стилі бароко та ренесансу таких майстрів як Рубенс, Веронезе, Тінторетто, Тіціан, Веласкес, Гверчино, Караваджо.

Абсолютно дивовижна експозиція монет і коштовностей представлена ​​на 3-му поверсі, яка позиціонує себе як окремий нумізматичний музей і є місцем паломництва колекціонерів з усього світу.

На офіційному сайті музею можна ознайомитись з онлайн-колекцією. Ви можете оглянути всі твори одразу чи пройтись по колекціям окремих кімнат або ознайомитись з тематичними колекціями:

Твори з бронзи

Відомі твори

Боги, герої та міфічні постаті

Прикраси апартаментів Консерваторів

Імператорські портрети

Окрім того Ви маєте можливість здійснити віртуальну екскурсію.

Додаткову літературу з історії образотворчого мистецтва та культури Європи та інших країн світу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.