ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Музей Бенакі в Афінах – твори грецького мистецтва від доісторичного періоду до сучасності!

Пропонуємо оглянути онлайн-колекцію та віртуальні тури Музею Бенакі в Афінах

Музей Бенакі — музей в Афінах, заснований 1930 року Антонісом Бенакісом на основі власної мистецької колекції в пам'ять про батька Еммануїла Бенакіса, грецького підприємця, пізніше політика, мера Афін.

Експозиція музею представляє твори грецького мистецтва від доісторичного періоду до сучасності, володіє обширною колекцією азійського мистецтва. Музей також проводить періодичні виставки, має власну реставраційну та консерваційну майстерні та багату бібліотеку.

Значні за обсягом експонати колекції ісламського мистецтва, китайської порцеляни та іграшок, які початково складали окремі відділи експозиції музею, на початку 2000-х років виокремились в окремі супутні музейні установи, присвячені конкретній мистецькій тематиці. Це дозволило головному музею зосередитись на власне грецькій культурі. У Музеї Бенаки величезна кількість цікавих речей. Скульптури, картини, текстиль, ікони, золоті прикраси, посуд – побачивши все це, ви подумки зможете уявити, як жили люди в Стародавній Греції. Особливу увагу варто звернути на предмети мінойської і мікенської цивілізацій, предмети раннього еллінського періоду.

 

Будівлю, в якій розташовано виставковий комплекс, теж можна назвати визначною пам'яткою. Розкішний будинок, виконаний в неокласичному стилі, був побудований в 1867 році і належав відомому афінському підприємцю Еммануїлу Бенакісу. Його син Антоніс був великим шанувальником творів мистецтва. Оскільки Бенакіс не віддавав перевагу чомусь одному, у нього зібралася досить еклектична колекція.

У 1929 році майже відразу після смерті Еммануїла Антоніс заснував музей в пам'ять про батька. Для перших відвідувачів комплекс відкрив двері у 1931 році. Антоніс Бенакіс особисто завідував музеєм до 1954 року. Після його смерті справу продовжили родичі цієї знатної сім'ї.

Інформація взята з Української вікіпедії

На офіційному сайті музею можна ознайомитись з онлайн-колекцією, яка поділена на декілька тематичних груп:

Доісторичне, давньогрецьке та римське мистецтво

Візантійське мистецтво

Ісламське мистецтво

Історичні реліквії

Китайське та корейське мистецтво

Різальне мистецтво

Поствізантійське та сучасне грецьке мистецтво

Колекція живопису, малюнків та гравюр

Галерея Нікоса Хадзікіріакос-Гікаса

Лабораторія Яніса Паппаса

Колекція ігор

Доколумбова колекція мистецтв

 

Також відвідувачам пропонуються віртуальні екскурсії по кімнатах музею Бенакі та водночас аудіо-екскурсії найважливішими експонатами на шістьох мовах (грецькій, англійській, французькій, іспанській, російській та китайській).

 

Окрім того відкрийте для себе колекцію бібліотеки музею та архіви музею:

Файли з фотографіями

Історичний архів

Архів документального мистецтва

Архів сучасної грецької архітектури

 

Також Ви можете ознайомитесь з історією Греції через серію короткометражних фільмів.

Додаткову літературу з історії образотворчого мистецтва та культури Європи та інших країн світу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.