ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Музей Писанкового розпису

Пропонуємо відвідати віртуальну екскурсію до Музею Писанкового Розпису, що знаходиться в Коломиї і перебуває в структурі Національного Музею Народного Мистецтва Гуцульщини та Покуття http://hutsul.museum/pysanka/exposition/virtual/

Музей писанкового розпису — єдиний у світі музей писанки або писанкового розпису в місті Коломия Івано–Франківської області.

Музей було створено на основі колекції писанок Коломийського музею народного мистецтва Гуцульщини, який від 2009 року має назву Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського.

Вперше музей писанок урочисто був відкритий 26 жовтня 1987 р. у приміщенні церкви Благовіщення Пречистої Діви Марії — пам′ятки архітектури ХVІ ст., якраз на 400–річчя від дня її заснування у місті Коломиї.

Церква–музей стояла на перехресті жвавих автомобільних шляхів, що зумовило активне відвідування музею, хоча експозиції виставлялись лише в літній період. У 1990 році церква була передана віруючим і Музей змушений був переїхати, не отримавши постійного приміщення. З 1992 року Музей писанкового розпису розміщувався у малопристосованому будинку на вулиці Р. Шухевича, 78.

У вересні 2000 році спеціально для збереження і експонування творів писанкового розпису — писанок, було побудовано архітектурну споруду у формі найбільшого у світі писанкового яйця, яка згодом стала візиткою Коломиї. Урочисто Музей було відкрито 23 вересня 2000 року під час Х Міжнародного Гуцульського фестивалю.

 

Інформація взята на сайті музею http://hutsul.museum/pysanka/

Додаткову літературу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.