ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Театр-музей Сальвадора Далі – світ очима генія сюрреалізму!

Пропонуємо відвідати віртуальну екскурсію Театром-музеєм Сальвадора Далі

Театр-музей Сальвадора Далі — музей, створений Сальвадором Далі, розташований у Фігерасі. Тут розміщено найбільше зібрання картин цього відомого художника-сюрреаліста.

 

Театр-музей Сальвадора Далі можна розглядати як два виставкових комплекси, які чітко відрізняються один від одного. Перший створений на основі старого муніципального театру, який було збудовано у XIX столітті архітектором Рока-і-Брюсом та який згорів 19 лютого 1939 року. Будівлю було перетворено в Театр-музей відповідно до задуму та проекту самого Далі. Він є єдиним художнім витвором, кожна деталь якого — невід'ємна частина цілого. Ця авторська робота зберегла свій первинний вигляд.

Другий комплекс утворений залами, приєднаними до будівлі муніципального театру в ході різних реконструкцій та розширень: тут і підземна каплиця-крипта, і зали Вежі Галатеї, що колись була частиною середньовічних стін міста, придбані у 1981 році. У цій вежі Далі жив із жовтня 1983 року до своєї смерті 23 січня 1989 року. Згідно з розпорядженням художника, він був похований тут з усіма почестями 25 січня 1989 року. Передсмертне бажання генія – злитися з цим скроєним за власними мірками музеєм було повністю в його характері. Після смерті художника фонд «Гала-Сальвадор Далі» придбав будівлю, що примикає до башти Галатея. Споруда була переобладнана в музейний зал, в якому з 2001 року зберігається ювелірна колекція, придумана Далі для Оуена Чітхема. Твори з перлів, рубінів, сапфірів, золота і діамантів гідно вінчає донкіхотський задум, думка про який в один літній вечір відвідала Далі, поки він споглядав, як відображення дзвіниці Св. Петра поступово зникало в калюжі.

«Я хочу, щоб мій музей був єдиним блоком, лабіринтом, величезним сюрреалістичним предметом. Це буде абсолютно театральний музей. Ті, що прийдуть сюди, будуть йти з відчуттям, ніби їм привидівся театральний сон».

Колекція. В музеї знаходиться найбільша та різноманітна колекція творів великого сюрреаліста, основу якої складає його власна колекція. Відвідувачі можуть побачити «Привид сексуальної привабливості» (1932), «Портрет Гала з двома реберцями ягняти, які балансують на її плечі» (1933), «Кошик з хлібом» (1945), «Галатея зі сферами» (1952) та багато інших творів автора. Крім картин в музеї експонуються скульптури, тривимірні колажі, кімната з особою Мей Уест (між 1934 і 1935 роками художник перетворив обличчя американської актриси з відретушованою фотографії в житлову кімнату, в своєму задумі художник пішов далі звичайного: він спорудив кімнату-особу в трьох вимірах, приголомшлива комбінація з гігантських перук, пуантілістьских картин, ніздрів з палаючими дровами і дивана-губ) та інші вельми незвичайні витвори великого каталонця. У музеї Далі представлені також деякі роботи інших художників із зібрання Далі, починаючи від Ель Греко і закінчуючи Марселем Дюшаном, також роботи друзів Далі: Антоні Пічота і Еваріста Вальєса. У музеї експонуються дві роботи Вільяма Бугро – «Купальниця», 1870 і «Після ванни» ( «Apres le Bain»), 1875.

Склеп Сальвадора Далі. Забальзамоване тіло Сальвадора Далі покоїться в склепі під куполом за побажанням самого художника. Верхня частина склепу увінчана надгробної плитою з білого мармуру, вмонтованої в підлогу зали, яка розташована під скляним куполом. Багато відвідувачів, ходячі по плиті, не підозрюють, що під нею знаходиться тіло Далі.

Інформація взята з Української вікіпедії

 

На офіційному сайті музею представлені віртуальна екскурсія, яка дозволяє відвідувачам здійснювати самостійні екскурсії по кімнатам, окремим експонатам та просторам музею зі свого комп'ютера або мобільного пристрою. Також із  творами великого майстра можна ознайомитись у онлайн-каталогах:

Каталог живописних картин Сальвадора Далі (1910 – 1983)

Каталог Скульптури та тривимірних робот Сальвадора Далі

Окрім того відвідувачі можуть отримати доступ до інтернет-архіву досліджень, який включає в себе:

  • Каталог бібліографічної колекції
    Каталог для ознайомлення з книгами, що входять до найбільш повної та спеціалізованої колекції про людину та творчість Сальвадора Далі, рух авангарду та сюрреалізм.
  • Завантажувані тексти
    Підбірка спеціалізованих статей та текстів, які зосереджені на житті та кар’єрі художника.
  • Бібліотека фільмів про Далі
    Отримайте доступ до підбірки найважливіших аудіовізуальних документів Даллінії, які ілюструють мультидисциплінарну та різнорідну природу Сальвадора Далі.

 

Додаткову літературу з історії образотворчого мистецтва та життя видатних майстрів живопису Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.