ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Онлайн-подорожі гробницями та визначними пам’ятками Єгипту – таємниці країни фараонів власними очима!

Пропонуємо оглянути онлайн-подорожі гробницями та іншими визначними пам’ятками Єгипту

Історія світу багата та різноманітна, тисячі років життя, змін та розвитку. Людство завжди цікавило минуле, прадавні цивілізації та їх історія ваблять нас своїми таємницями, розбурхують фантазію і пробуджують дух дослідника. Хто з нас не мріяв побувати на трибуні Колізею чи пройтись коридорами гробниць єгипетських фараонів? Мрії здійснюються! Міністерство у справах старожитностей Єгипту, що займається захистом і збереженням історико-культурної спадщини країни, запустило серію онлайн-подорожей гробницями та іншими визначними пам’ятками Єгипту.

Віртуальні тури представлені як 3D-моделі приміщень, складені з безлічі знімків. Ви можете вільно переміщатися спорудами, наближати камеру, розглядати настінні малюнки та ієрогліфи, підходити до саркофагів та статуй.

Для відвідування доступні вісім локацій:

Гробниця фараонів Рамсеса V і Рамсеса VI

Одна з найкрасивіших подвійних гробниць Долини Царів в Луксорі. Гробниця розташована в долині Ваді-Біба-ель-Мулук, KV9[1] і відома з давніх-давен. Римлянам ця гробниця була відома як гробниця Мемнона, а вченим експедиції Наполеона як гробниця метемпсихозу (La Tomb de la Metempsychose). Королівські мумії Рамзеса V і Рамзеса VI були вкрадені ще в давнину. Гробниця була розкопана між 1820-30 роками Джеймсом Бертоном, але не зареєстрована. Пізніше в 1888 році Жорж Дарсессі розкопав її ще раз для Служби старожитностей Єгипту. Мумії Рамсеса V і Рамзеса VI були виявлені в тайнику гробниці KV35 в 1898 році.

Катакомби Ком ель-Шукафа

Підземні катакомби Ком ель-Шукафа на південно-західній околиці Олександрії є найбільшим римським кладовищем в місті. Будова, що відноситься до I і II ст. н.е., була виявлена в 1900 році при розробці кам'яного кар'єру. Катакомби Ком ель-Шукафа – це підземний архітектурний комплекс, де в три яруси розташовані гробниці знаті. На жаль, два нижніх яруси залиті підґрунтовими водами – поруч Середземне море. Під землю тут ведуть гвинтові сходи, по якій можна спуститися в ротонду на глибині тридцяти метрів. Від ротонди в сторони розходяться численні зали та похоронні камери з вирубаними прямокутними нішами для саркофагів. Внутрішні стіни катакомб позбавлені декору. Єдина «прикраса» – розпис у жалобній каплиці або молитовному залі. На стіні висічено звичайний мотив давньоєгипетського похоронного обряду: Анубіс схилився над ложем, на якому лежить мумія, поруч стоять супутники – Ісіда і Гор.

Некрополь Бені-Хасан

Бені-Хасан — скельний некрополь епохи Стародавнього і Середнього царства в Єгипті. Розташований на східному березі Нілу поруч із стародавнім містом Менат-Хуфу, між сучасними містами Мінья і Маллаві. Комплекс Бені-Хасан вирубаний в скельній породі і включає 39 великих поховань високопоставлених давньоєгипетських вельмож і сотні гробниць більш дрібних чиновників, найдавніші з яких відносяться до часів VI династії, а самі пізні до епохи XXX династії. Гробниці належать до трьох різних типів: В 12 з великих поховань збереглися написи і зображення.

Синагога Бен Езра

Синагога Бен-Езра – одна з найдавніших синагог старого Каїру. Синагога також відома тим, що у ній було знайдено скарбницю старовинних єврейських, арамейських та іудейсько-арабських світських та священних рукописів. Колекція, що відома як Каїрська гениза, була доставлена ​​до Кембриджського університету. Серед інших реліквій в колекції було знайдено так званий «Київський лист», що вважається найдревнішим автентичним документом, написаним на території Київської Русі і може датуватися 10 ст. н. е. Документ написаний гебрейською мовою і містить першу згадку про Київ у формі Qiyyōb (івр. קייב‎).

Мечеть-медресе султана Баркук

Мечеть-медресе султана Баркук або Мечеть-медресе-ханко аз-Захера Баркук – релігійний комплекс в Ісламському Каїрі, історичному середньовічному районі Каїра, столиці Єгипту. Він був зведений на замовлення султана Баркук як школа релігійної освіти для всіх чотирьох сунітських мазхабів і складався з мечеті, медресе, мавзолея і ханаки. Комплекс був побудований у 1384-1386 роках, при цьому купол був доданий останнім. Це було перша архітектурна споруда, що з'явилася за часів черкеської династії (Бурджіти) мамлюкского султанату. Разом з комплексом султана Калауна і медресе ан-Насира Мухаммада, до яких косплекс примикає, він утворює один з найбільших архітектурних ансамблів мамлюкської монументальної архітектури в Каїрі, в частині вулиці Аль-Муизз, відомої як Бейн ель-Касрайн.

Червоний монастир

Червоний монастир – це Коптський православний монастир, один з найдавніших і найбільш добре збережених пам'яток християнської  архітектури і мистецтва Єгипту. Він розташований у Верхньому Єгипті недалеко від міста Сохаг. Прийнята назва «Червоний монастир» пов'язана з кольором його зовнішніх стін, складених з червоної цегли, на відміну від розташованого в 4 км на південь від нього Білого монастиря, стіни якого побудовані з білого вапняку. Монастир присвячений Святому Пшоі (Pshoi) (Bishoi по-арабськи), якого не слід плутати з більш відомим Bishoi, який проживав у Ваді-ель-Натрун.

Гробниця цариці Мересанх III

Цариця Мересанх III була дочкою Цариці IV Династії Хетепхерес II (2723 по 2563 р. до н.е.) і принца Каваба, онукою другого Царя IV Династії Стародавнього Царства – Хуфу і дружиною 4-го Царя IV Династії – Хафра. Мересанх померла незабаром після закінчення правління Хафра і була похована в мастабе в некрополі Гіза (G7530). Написи по обидва боки від входу в гробницю оповідають про те, що поховання Цариці було здійснено через 272 дня після її смерті. Первісно гробниця була запланована для матері Мересанх – Цариці Хетепхерес II, але смерть Мересанх настала несподівано, і Хетепхерес пожертвувала свою усипальницю і свій гранітний саркофаг для доньки. Напис на саркофазі говорить: «Я віддала саркофаг доньці своїй – Мересанх, яка була любима».

Гробниця Менни

Гробниця Менни, знатного писаря епохи Середнього царства, розташована в фіванської Долині знаті. У вхідному коридорі ми бачимо Менну з дружиною і дочкою, що віддають шану сонцю. На зображеннях в лівому крилі переднього приміщення він спостерігає за роботами на полях, бенкетує і приносить жертви в супроводі дружини. У сценах на протилежній стіні подружжя бере участь в релігійних церемоніях разом з Анубісом, Осирисом, Ра і Хатхор. Дальнє приміщення, прикрашене головним чином похоронними сюжетами, оживляє його сцена полювання та рибної ловлі, що знаходиться праворуч. Від заупокійної статуї Менни в ніші збереглися тільки ноги.

 

Додаткову літературу з історії та культури різних країн світу Ви можете знайти в електронному каталозі та тематичних БД НІБУ.

 

[1] Єгиптологи використовують абревіатуру KV (англ. Kings Valley, тобто «королівська долина») для позначення поховань розташованих в Долині Царів. Дана система була створена Джоном Гарднером Уїлкинсоном у 1821 році. Кожній гробниці в Долині Царів було присвоєно порядкове KV-число (гробницям із західних регіонів присвоюється абревіатура WV, тобто «West Valley») для полегшення орієнтації.