ДЯКУЄМО ВОЇНАМ, ЯКІ ЗАХИЩАЮТЬ КРАЇНУ!

Український борщ у Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

Пам’ятайте та будьте певні – як у війні за борщ

так і в цій війні ми переможемо

О. Ткаченко

1 липня 2022 році, на п’ятому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини, за зверненням Міністерства культури та інформаційної політики України, було внесено елемент «Культура приготування українського борщу» до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони (https://ich.unesco.org/en/lists). Це історична подія для України.

Зображення з сайту: https://ich.unesco.org/en/USL/culture-of-ukrainian-borscht-cooking-01852

Список складений в рамках програми ЮНЕСКО «Шедеври усної та нематеріальної культурної спадщини людства». Раніше до нього були внесені:

у 2016 р. Козацькі пісні Дніпропетровщини (https://ich.unesco.org/en/USL/cossacks-songs-of-dnipropetrovsk-region-01194);

у 2013 р. Петриківський розпис – українське декоративно-орнаментальне малярство ХІХ – ХХІ ст. (https://ich.unesco.org/en/RL/petrykivka-decortive-painting-as-a-phenomenon-of-the-ukrainian-ornamental-folk-art-00893);

у 2019 р. традиція Косівської мальованої кераміки (https://ich.unesco.org/en/RL/tradition-of-kosiv-painted-ceramics-01456);

у2021 р. Орнек - кримськотатарський орнамент та знання про нього (https://ich.unesco.org/en/RL/ornek-a-crimean-tatar-ornament-and-knowledge-about-it-01601).

У 2020 році елемент «Культура приготування українського борщу» був включений до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

(https://mkip.gov.ua/files/pdf/Перелік%20НКС%20жовтень%202020-ост.вар.%20(1).pdf) та мав бути розглянутий для включення до Репрезентативного списку Комітету ЮНЕСКО 2023 року. Та у зв’язку з війною та її негативним впливом на цю традицію, Україна звернулася до держав-учасниць Комітету з проханням прискорити розгляд досьє про кандидатуру борщу для включення її до Переліку невідкладної охорони через надзвичайну ситуацію, згідно з правилами та процедурою Конвенції. Жорстоке вторгнення Росії розворушило чиновників ООН, у заяві Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини зазначено, що збройний конфлікт в Україні «ставить під загрозу виживання елемента», оскільки носії цієї культури, багато з яких змушені залишити рідні місця, часто не можуть її практикувати. «Люди залишають свої будинки і не тільки не в змозі приготувати борщ або виростити для нього овочі, але не можуть збиратися разом за столом, що підриває соціальні та культурні зв’язки», – йдеться у повідомленні на сайті ЮНЕСКО.Зазначається, що український борщ «невід’ємна частина сімейного та суспільного життя в Україні. Йому присвячені фестивалі та культурні заходи» (https://ich.unesco.org/en/USL/culture-of-ukrainian-borscht-cooking-01852).

Протягом трьох роківурядова команда, експерти та ентузіасти збирали необхідні документи, щоб вибороти цей статус для нашої традиційної, унікальної страви. Десятки експертів, істориків кулінарії й етнографів зібрали рецепти з усіх українських регіонів, в тому числі і з Криму. Матеріали охоплювали фото і документальні докази того, що рецепти передавалися через хоча б три покоління в межах кожної сім’ї.

Борщ був предметом національної суперечки і за часів СРСР, і після його розпаду. Цей спір розгорівся з новою силою в кінці 2019 року, коли Міністерство закордонних справ Росії на своїй офіційній сторінці у Twitter назвало борщ «найбільш відомою й улюбленою стравою» російської кухні. У відповідь, вже на початку 2020-го київський ресторатор Євген Клопотенко, котрий особисто як відомий шеф-кухар спеціалізується на варінні борщу за численними рецептами з різних регіонів України, розпочав кампанію, аби домогтися від ООН визнання, що борщ походить із нашої території й, отже, належить до культурної спадщини української держави.

Якщо в мирні часи суперечка про походження борщу мала швидше розважальний характер, то останніми роками він мав уже запеклий політичний характер. 2019 року «Бі-бі-сі» випустила серію текстів про те, як різні національності конфліктують за походження страв. Таких конфліктів справді багато – різні країни та національності сперечаються за походження тієї чи іншої страви. В ЗМІ було надруковано багато статей щодо українського борщу і чий він є насправді.

Міністр культури України Олександр Ткаченко зауважив, що «вони (росіяни) заперечують нашу ідентичність, у всьому. Навіть у борщі, але оскільки ми перемогли у ситуації з боротьбою за борщ, це одна з тих перемог, яка наближає нас до головної перемоги у цій війні з росіянами. Так от, шановні товариші росіяни, великий «русский мир» закінчують у тому місці, де готують борщ».

А перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова зазначила: «Сьогодні Російська Федерація та її сили на території України вбивають носіїв цього елемента, вбивають українців, українці є носіями цього коду, цього елемента ідентичності, бо борщ такий, це те, що нам дає відчуття, що нас, українців відрізняє від інших націй та народів. І саме це споконвіку трясло росіян. Вони на всіх дипломатичних фронтах намагалися приписати український борщ собі» (https://tsn.ua/ru/exclusive/borsch-nash-reshenie-yunesko-postavilo-tochku-v-kulinarnom-spore-2101129.html).

Свого часу на гачок російської пропаганди потрапляли відомі ресторанні гіди. Ось як Michelin, – приписав борщ до російської кухні. Скандал був у всьому світі. Українці штурмували коментарями сторінку видання та соромили упорядників. Після розмови з українськими дипломатами – штучне поєднання Москви та борщу – прибрали. Росія завжди привласнює собі не своє: історію, культуру. Було важливо виграти у росіян і цю інформаційну та культурну війну.

Відтепер жоден ресторан світу не зможе в меню вказувати борщ російський, бо борщ належить тепер Україні. Культура приготування українського борщу зафіксована у свідомості міжнародної спільноти як український культурний код, як український елемент ідентичності.

І приєднуємось до слів міністра культури України Олександра Ткаченка «… ми із задоволенням будемо ділитися борщем та його рецептами з усіма цивілізованими країнами, та й із нецивілізованими теж, щоб у них було хоч щось світле, смачне та українське» (https://www.bbc.com/russian/features-62013232), ми готові частувати всіх смачним українським борщем, але не віддавати його.

Восени 2021 року до парламенту України було внесено ініціативу щодо встановлення Дня українського борщу. У пояснювальній записці до законопроєкту наголошувалося, що це сприятиме «забезпеченню збереження та вшанування традиційної української кухні та культури, тяжіння культурної традиції». Запропонована дата святкування Дня борщу – друга субота вересня (https://ru.euronews.com/2022/07/01/web-unesco-intangible-list-borsch).

Історія борщу досліджується, в XVIII ст. з’явились перші етнографічні згадки стосовно цієї страви. Хоча у нас немає більш глибоких письмових згадок, але, ймовірно, його історія сягає часів Київської Русі. Борщ є невіддільною частиною української гастрономічної культури, хоча різновиди борщу зустрічаються і в польській, і в білоруській, і в литовській кухнях.

В кожній українській родині існує таїнство приготування борщу. Рецепти передаються від покоління до покоління, це своєрідний гастрономічний родинний оберіг. Зберегти його необхідно для неперервності сімейних традицій.

Отже, борщ здатний об’єднувати українців, незалежно від статі, віку чи походження.Саме тому, він демонструє важливу роль збереження нематеріальної культурної спадщини під час війни, залишаючись символом життя, творчості, боротьби та сили українців.

З вірою в перемогу!

Пропонуємо ознайомитися зі списком літератури з фонду Національної історичної бібліотеки України та відкритих джерел Інтернету.

Книжкові видання з фонду НІБУ:

Бессарабія: кулінарна мандрівка / авт. ідеї Л. Титикало; авт. текста: О. Мельников, С. Євсюкова. – Київ: Паблиш Про, 2017. – 184 с.: іл., фот.кол.

Звичаї нашого роду: страви української кухні / упоряд.: С. Андрющенко, С. Железняк. – Київ: Генеза, 2019. – 191 с.: іл.

Етнографічний образ сучасної України: корпус експедиційних фольклорно-етнографічних матеріалів Т. 8: Культура народного харчування / НАН України. Ін-т мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського; голов. ред. Г. Скрипник. – Київ: ІМФЕ ім. М. Т. Рильського, 2018. – 494 с.: іл.

Клейменова О. Геніальні в усьому: від борщу до космосу / О. Клейменова // Віче: журнал Верховної Ради України : громадсько-політичне і теоретичне видання. – 2015. – № 3(383). – С. 68-69

Клопотенко Є. Зваблення їжею з українським смаком / Є. Клопотенко. – Київ: Книголав, 2020. – 173 с.: іл. – (Полиця нон-фікшн).

Клопотенко Є. Зваблення їжею: 70 рецептів, які захочеться готувати / Є. Клопотенко. – Київ: Книголав, 2021. – 191 с. : іл. – (Полиця нон-фікшн).

Кулінарна спадщина Рівненщини: вебліогр. дайджест / Рівненська обл. б-ка для молоді; уклад. Т. Устиненко. – Рівне, 2021. – 38 с.: фот.

Степанович Є. П. Страви української кухні в піст / Є. П. Степанович. – Житомир: Льонок, 1998. – 103 с.

Терлецька З. Українські страви / З. Терлецька. - Нью-Йорк : Союз Українок Америки, 1990. – 201 с. – (Союз українок Америки).

Тодер Р. В. «Висока» кухня або В горах їстимуть добре: про закарпатську горянську гастрономію / Р. В. Тодер. – Київ, 2020. – 351 с.

Харчові традиції – ментальний код нації: колективна монографія / заг. ред. Г. І. Віват. – Одеса: ВМВ, 2018. – 231 с.

Чабан А. Ю. Щедрий стіл Середньої Наддніпрянщини: монографія / А. Ю. Чабан. – Черкаси: Вертикаль, 2017. – 319 с. : іл.

Додатково читайте електронні джерела:

Борщ наш: решение ЮНЕСКО поставило точку в кулинарном споре/ ТСН. –Дата опублікування2 липня 2022. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://tsn.ua/ru/exclusive/borsch-nash-reshenie-yunesko-postavilo-tochku-v-kulinarnom-spore-2101129.html.– Назва з екрана. – Дата перегляду: 02.07.2022.

«Борщ наш». ЮНЕСКО визнав борщ українським / BBC NEWS Україна. – Дата опублікування 1 липня 2022. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://www.bbc.com/ukrainian/news-62008936. – Назва з екрана. – Дата перегляду: 01.07.2022.

Борщ – це про єдність в різноманітті. Подружжя з України відкриває в Празі бістро з українськими борщами/ їzakultura. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://yizhakultura.com/material/20210705_0836.– Назва з екрана. – Дата перегляду: 01.07.2022.

Бурдейна Т.Л. Трансляція етнокультурних сенсів через національну кухню [Електронний ресурс] / Грані. Філософія. – № 6 (110), червень 2014. – С. 40-48.– Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://core.ac.uk/download/pdf/268617531.pdf. – Назва з екрана. – Дата перегляду: 02.07.2022.

Книги #борщ /Author.Today. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://author.today/work/tag/борщ.– Назва з екрана. – Дата перегляду: 01.07.2022.

Культура приготування українського борщу: марафон Борщу/Міністерство культури та інформаційної політики;ГО Інститут культури України; Євген Клопотенко. – Режим доступу: https://www.facebook.com/MKIPUkraine/videos/2886777828271416/ .– Назва з екрана. – Дата перегляду: 01.07.2022.

Україна. Їжа та історія [Електронний ресурс]. – Київ: ФОП Брайченко О. Ю., 2021. – 286 с. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу:https://ui.org.ua/wp-content/uploads/2022/04/ukrayina.-yizha-ta-istoriya-1.pdf.– Назва з екрана. – Дата перегляду: 02.07.2022.

Український борщ продовжує підкорювати світ / УНАСNEWS. – Дата опублікування 28 лютого 2021. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу:https://unas.news/articles/176-ukrayinskyy-borshch-prodovzhuye-pidkoryuvaty-svit.html.– Назва з екрана. – Дата перегляду: 02.07.2022.

Український борщ визнали об’єктом спадщини ЮНЕСКО / 24 Канал. – Дата опублікування 1 липня 2022. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=HhxE3j-UXOE. – Назва з екрана. – Дата перегляду: 01.07.2022.

Украинский борщ внесли в список всемирного наследия ЮНЕСКО/ Свобода. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://www.svoboda.org/a/ukrainskiy-borsch-vnesli-v-spisok-vsemirnogo-naslediya-yunesko/31924806.html.– Назва з екрана. – Дата перегляду: 01.07.2022.

Федоренко Т.І. Особливості гастрономічних фестивалів, присвячених стравам української кухні [Електронний ресурс] / Dspace. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: http://dspace.nuft.edu.ua/bitstream/123456789/31569/1/Hotel-tourist%20business-2020.pdf.– Назва з екрана. – Дата перегляду: 02.07.2022.

Щербань О. Народна технологія приготування поживи у глиняному посуді (ХІХ—ХХ століття)[Електронний ресурс] // Народознавчі зошити. – 2017. – № 3 (135). – С. 677-684. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://nz.lviv.ua/archiv/2017-3/14.pdf. – Назва з екрана. – Дата перегляду: 02.07.2022.

ЮНЕСКО внесла борщ в список нематериального культурного наследия Украины/ УНІАН. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу:https://www.unian.net/multimedia/video/tourism/10370088-yunesko-vnesla-borshch-v-spisok-nematerialnogo-kulturnogo-naslediya-ukrainy.html. – Назва з екрана. – Дата перегляду: 01.07.2022.

Укладачі: фахівці відділу довідково-бібліографічної

та науково-інформаційної роботи